Не само черно-бяла отхапана, но и цяла цветна ябълка може

...
Не само черно-бяла отхапана, но и цяла цветна ябълка може
Коментари Харесай

Apple се опитва да регистрира истинска ябълка като търговска марка


Не единствено черно-бяла отхапана, само че и цяла цветна ябълка може да стане марка на Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple постоянно е била много нападателна в отбраната на своите права върху интелектуалната благосъстоятелност. В редица страни производителят на iPhone е подал поръчка за регистрация на правата върху изображението на същинска ябълка. Ако ИТ колосът от Купертино получи такива права, на доста компании може да се наложи да употребяват неговото лого .

Още през 2017 година Apple подаде заявление до Швейцарския институт за интелектуална благосъстоятелност (IPI), претендирайки за цялостни права върху реалистично черно-бяло изображение на ябълка Грeни Смит, напомня Wired. Списъкът с артикули на Apple, употребяващи това лого, е голям – най-вече електроника, цифрови артикули и хардуер.

Ето за какво предходната есен IPI отчасти се съгласи с претенциите на компанията и записва логото за някои продуктови категории на Apple с изискването, че всеки може да употребява изображенията на ябълката. Сега юристите на Купертино  подадоха тъжба против това решение.

Все още не е известно кои категории артикули Apple има намерение да „ отбрани ” в допълнение и това тревожи швейцарските фермери и други компании. Между другото става дума за „ аудиовизуални артикули ” с изображения на ябълки, към които могат да се причислят всевъзможни реклами – освен за електроника и цифрови услуги, само че и за плодове, да вземем за пример.

Компаниите, които са надалеч от производството на електроника, също могат да пострадат. 111-годишната асоциация Fruit Union Suisse, която съставлява ползите на фермерите в Швейцария, през по-голямата част от историята си имаше лого под формата на алена ябълка с бял швейцарски кръст. Организацията на фермерите обаче се притеснява, че Apple ще я лиши от нормалната символика.

„ Трудно ни е да разберем, не наподобява, че се пробват да защитят отхапаната си ябълка. Всъщност задачата им тук е да получат правото върху ябълката като цяло, което за нас е нещо съвсем универсално… би трябвало да е гратис за всички ”, споделят представители на Fruit Union Suisse.
още по темата
Няма нищо изненадващо в ходовете на Apple. Според Световната организация за интелектуална благосъстоятелност, компанията е подала поръчки за регистрация на изображение на ябълка пред десетки регулатори по света.

Опитите на Apple да изземе правата върху изображението на ябълката като цяло са показателни за тревожна динамичност в промишлеността на авторското право – фирмите се пробват да записват интелектуална благосъстоятелност, която в действителност не им е нужна и би трябвало да принадлежи на всички.

През последните години Apple оказва напън върху организации и хора, работещи в разнообразни сфери, които не са директно свързани с ябълките. Например, компанията нападна приложение за готвене с лого на круша, артист и текстописец Франки Панапъл и учебен регион.

През 2010 година Apple принуди кооперация за хранителни артикули в Швейцария да подписа прелиминарен контракт, в който се задължи в никакъв случай да не прибавя белег от захапване към логото на своята ябълка. В други случаи Apple трябваше да направи отстъпки и даже да работи като ответник.

Въпреки че през днешния ден Apple претендира единствено за правото върху черно-бялото изображение на ябълката, юристите се притесняват, че тя ще се опита да разшири обсега на правата си в бъдеще, а на някои документи цветните лога може да се появят в черно и бяло. Според швейцарски специалисти, всеки, който показа доказателства за дългогодишно потребление на противоречивото лого, може да разчита на отбраната на закона. Големите компании обаче постоянно могат да сплашат дребния бизнес, тъй като разполагат с големи запаси.

Малко евентуално е швейцарски съд да вземе решение за ябълката през идващите месеци и евентуално години, само че локалните фермери споделят, че ще изгубят „ милиони ”, в случай че би трябвало да трансформират марката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР