Не само че не е все едно, но има и

...
Не само че не е все едно, но има и
Коментари Харесай

Да видим кой ще е отдолу, когато падне БСП

Не единствено че не е все едно, само че има и трагична разлика сред това държавното управление да е СЪС (с присъединяване на) Българска социалистическа партия и държавното управление да е НА (с мандата, под управлението на) Българска социалистическа партия. Когато е СЪС Българска социалистическа партия можеш да се оправдаеш и да кажеш, че не ти е достигала парламентарна поддръжка за някакви доста светли и революционни каузи, можеш да кажеш, че Българска социалистическа партия е допустима, доколкото дава своя принос, прави своята вноска в името на нещо велико, можеш най-накрая да кажеш, че не си в коалиция с Българска социалистическа партия, а с някого другиго, който от своя страна е в коалиция с Българска социалистическа партия, само че това си е негово право и негова работа. Обаче когато държавното управление е НА Българска социалистическа партия, не можеш да кажеш нито едно от тези неща.

До преди часове мастити наблюдаващи, коментатори и анализатори доказваха по какъв начин Румен Радев няма да даде третия мандат на партията, която го направи президент. " Когато преглеждаме третия мандат - по NOVA NEWS проф. Антоанета Христова, която е политически психолог, - е доста значимо да забележим претекста на президента. Според мен претекстът на президента няма да е да даде този мандат на Българска социалистическа партия... По-вероятно е мандатът да е на Демократична България ". Ден по-късно, на 16 юли, събота, от пресслужбата на Президента оповестиха, че мандатът в последна сметка ще бъде даден на Българска социалистическа партия. Връчването на мандата ще стане през днешния ден, 18 юли, в 17.00 часа на " Дондуков " 2. По този метод обичаното на другаря Димѝтров колело на историята се завъртя и след именитата Тройна коалиция, Българска социалистическа партия още веднъж са на власт, па въпреки и може би единствено до несполучливото гласоподаване на техния следващ кабинет в Народното събрание. Пардон, имаше още един къс и срамен миг, когато Българска социалистическа партия беше на власт - кабинетът " Орешарски ". Тогава, през 2013, ГЕРБ завоюваха изборите, само че върнаха мандата. Българска социалистическа партия лакомо се възползва и сформира държавно управление. Протестите започнаха, още преди Орешарски да встъпи в служба като министър-председател. Нарекоха митингите ДАНСwithme и започнаха на всеослушание да питат # КОЙ? предложи Делян Пеевски за началник на ДАНС. В следствие се оказа, че е била Мая Манолова, която пък Борисов направи омбудсман и по този начин тя стъпи върху необятния друм на необуздания популизъм.

В рамките на пърформанса (a.k.a. " митингите " ) ДАНСwithme се запя и една доста симпатична песничка на мелодията на негърския спиричуъл When the Saints Go Marching In: " Когато па..., когато па..., когато падне Българска социалистическа партия, / не желая аз да съм изпод, / с цел да не падне върху мен ". Минаха години и същите (или извънредно доста сходни на тях) митинги жестоко върнаха Българска социалистическа партия във властта като сътрудник в новата и възмутително безпринципна Четворна коалиция, която от своя страна изтрая единствено половин година, преди да се разпадне от единствено себе си. И не щеш ли доживяхме деня Българска социалистическа партия още веднъж да сформира държавно управление. Не желая аз да съм изпод...

На процедура концепцията е (и никой не го крие, никой не споделя нещо друго) с мандата на Българска социалистическа партия да се повтори ръководството на Четворната коалиция без безусловно никаква смяна, без даже и една йота смяна като за пред света. Кои the fuck са хората! Същото, но безусловно същото щеше да бъде, в случай че мандатът беше отишъл у Демократична България. Готино, нали?

Четворната коалиция, когато смъкнаха държавното управление на Кирил Петков, с отвращение сподели, че против тях се е изправило " ново ", безпринципно парламентарно болшинство. А тяхното какво е? Много кардинално? От една страна прибързаният " политически план " на Макс и Мориц, който към момента няма своя записана партия. До него остарялата Българска социалистическа партия, която даже единствено в най-новата история на България се провали гръмотевично в ръководството цели три пъти - при Луканов, Виденов и Орешарски - и която не стопира да се гордее с вековната си история, изпълнена с всевъзможни изстъпления, като се почне от септемврийския бунт през 1923 и атентата в " Св. Неделя ", та се свърши с националния съд, концлагерите и тоталното съсипване на страната през идващия близо половин век. До тях се подрежда " мечопорът " Демократична България (напомнете ми някой път да ви опиша съответния виц), който самичък по себе си не е едносъставен индивид, а се състои от " Да, България! " (партията на старите протестиращи и постмодерните леви, доколкото Българска социалистическа партия беше на " модерните " ), някакви Зелени, тъй като и зелените не са единствено едни, и от остатъците от ДСБ, които пък от своя страна преди години започнаха като останки от Съюз на демократичните сили. Но пък най-смешното е, че остатъците от ДСБ не престават да се изживяват като " най-старата " и " най-автентичната " десница. Накрая на Четворната коалиция, само че не на последно място по бляскавост, сияе Станислав Трифонов, формалният представител на българския популизъм, който ги и съобщи. Това болшинство " кардинално " ли е?

В цялата работа има нещо непоносимо. И отвратителното не е сляпата жадност за власт непременно, която мъчно може да се прикрие - в последна сметка стремежът към властта е " предмет на активност " на всяка партия, той е природа на всеки политик. Не е непоносимо и това, че нямат идеали, нито правила, нито някаква социална или историческа позиция, за която са подготвени да се жертват - доста други хора и организации нямат. Отвратителното е, че се пробват да ни излъжат, че имат. В тази прекомерно поучителна война сред великорусите и малорусите всеки се опита да заеме такава поза, която да му донесе най-вече благосклонности. Българска социалистическа партия през цялото време е на страната на великорусите - не искаше да се дава (поне не и явно) оръжие на малорусите и се потресе от отвращение, когато бяха изгонени тези 70 великоруси от посолството и консулствата. Но все пак Българска социалистическа партия до края драпаше да е част от ръководството на тези, които ги изгониха. От своя страна постмодерната левица - ПППП и Демократична България - зае ярка промалоруска позиция, даже навлече ответни наказания от стана на великорусите, само че е подготвена да се включи в ръководството на Българска социалистическа партия в името на... В името на какво, в действителност?

Някой беше споделил, някой от дежурните обществени представители, че вероятността да се сформира второ държавно управление в границите на този парламент с мандата на Българска социалистическа партия е 50/50 (или ще се сформира, или няма да се сформира - майтапя се!). То може да се сформира, в случай че се възпроизведе първичното болшинство на Четворната коалиция, т.е. в случай че Има Такъв Народ откри морално съображение да се върне, а да се откри такова съображение, по никакъв начин не е мъчно за експерти от сходен диаметър. И тогава ще остане резонният въпрос: за какво беше цялата тази гнусна сага с отцепниците и с извършването на покупки на депутати, " оти ги ручахме жабетата "?

Правителство може да се сформира и в случай че пристигна поддръжка от страна на ГЕРБ. И това ще бъде чудесна вест за партията на Петър Москов, тъй като мнозина омерзени гербо-седесари ще се оттекат към нея.

Във втория случай - при поддръжка на ГЕРБ - ръководството може да се окаже по-стабилно, най-малкото тъй като ще бъде кардинално друго от предходното. Но все пак не мисля, че ще издържи до края на този несретен и изстрадал мандат. Лошото е, че идващият мандат ще бъде още по-клет и изстрадал и това ще продължава по този начин, до момента в който не се случи нещо. А прогнозата това, което ще се случи, да бъде неприятно, е доста по-песимистична от 50/50. И не ме питайте по какъв начин се прекъсва тази низходяща серпантина, тъй като не знам. Знам обаче, че с изключение на всичко останало, Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР