Не съм тук да оказвам натиск над българското правителство.Това заяви

...
Не съм тук да оказвам натиск над българското правителство.Това заяви
Коментари Харесай

Гласът на Вашингтон в София: Не оказваме никакъв натиск за Северна Македония над България

" Не съм тук да оказвам напън над българското държавно управление. "

Това съобщи през днешния ден помощник-държавният секретар на Съединени американски щати Карън Донфрид в изявление за Българска национална телевизия. Тя е на няколкодневно посещаване в България и в последните дни имаше срещи с членове на кабинета и персонално с премиера Кирил Петков. Донфрид е на процедура отговорникът на Вашингтон за Европа.

Тя съобщи, че не е тук поради проблема на България със Северна Македония, въпреки и визитата й да съответства с поисканото през днешния ден от Петков привикване на КСНС за разглеждане на казуса. Донфрид разясни, че е пристигнала поради годишнината от основаването на Американския университет в България. Все отново призна, че във всяка своя среща с публични лица у нас е било говорено за Северна Македония и нашето несъгласие.

" Аз желаех да задълбоча своето схващане за казуса. Преди 3 седмици посетих всички страни от Западните Балкани. Има действителни опасения от неустойчивост и по тази причина би трябвало да мислим по какъв начин да помогнем на тези страни по пътя им към участието в Европейския съюз ", съобщи тя.

Тя сподели още, че е схванала какъв брой са комплицирани връзките сред Скопие и София, както и че е схванала " вашите терзания ".

" Както и администрацията на президента Байдън, аз съм съгласна с българските си събеседници. Всички ми споделиха, че - " да, желаеме Северна Македония в Европейски Съюз, само че желаеме да забележим избрани аспекти осъществени. "

Що се отнася до другата гореща тематика - тази за доставките на американски полутечен газ до България, Донфрид съобщи, че сега се водят договаряния за дълготрайно споразумяване на такива доставки. До момента обезпечени, по думите на българското държавно управление, са два танкера, които би трябвало да дойдат надлежно на 8-ми и 23-ти юни.

Представителката на Вашингтон внесе и изясненост по един забавен въпрос - по какъв начин по този начин министър председателят се разбра за танкерите с администрацията на Байдън, в случай, че в Съединени американски щати няма държавна компания за газ и вземат участие единствено частни играчи.

" В основата на договорката става дума за частния бранш - наши компании за полутечен газ ще доставят суровината. Но ние положихме старания да улесним тези контакти ", призна тя.

По създание това значи, че американското държавно управление е било медиатор сред България и частния бранш за обезпечаване на незабавните доставки, които би трябвало да покрият българското ползване за целия юни.

Донфрид отговори и на въпрос дали скоро можем да чакаме и нови глобени българи по специфичния закон " Магнитски ". Тя отговори много уклончиво и дипломатично, само че най-после заяви, че не може да даде такава информация сега.

" При глобите " Магнитски " става дума за корупция, тук и ние - в Съединени американски щати, и вие - в България, сме единни, че тя е пагубна за страната. За администрацията на президента Байдън тази битка - с корупцията, е приоритет и използваме наказания в целия свят, когато имаме безапелационни доказателства. Тук те единствено допълват напъните на държавното управление за битка с корупцията. Но тази борба би трябвало да се води тук от българите, ние можем единствено да я подкрепим, да бъдем катализатор ", приключи Донфрид.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР