Не съм толкова разтревожен за инфлацията. В България инфлацията е

...
Не съм толкова разтревожен за инфлацията. В България инфлацията е
Коментари Харесай

Асен Василев: Не съм разтревожен за инфлацията, тя е основно внесена

" Не съм толкоз угрижен за инфлацията. В България инфлацията е главно импортирана. Знаете, че левът е закрепен към еврото и каквото се случи в еврозоната се случва и тук ". Това съобщи в изявление за " Блумбърг " финансовият министър Асен Василев.

По негови думи, с цел да се парират последствията от инфлацията, са нужни две неща. " Първо, ние явно би трябвало да успеем да овладеем цените на силата посредством дълготрайни контракти, промени в някои от индустриалните структури, промени в регулациите на енергийния бранш. Това ще понижи осезаемо инфлацията в България. Другото, което можем да създадем за инфлацията е посредством фискалната политика да подсигуряваме, че държавните разноски са по-скоро за вложения, в сравнение с за ползване, което и вършим ", разяснява вицепремиерът.
Подготовката за участието ни в еврозоната върви по проект, заяви Асен Василев
Подготовката на България за участие в еврозоната върви по проект. Това излиза наяве от публикация на вицепремиера Асен Василев, оповестена в...
Прочети повече
Според Василев две са главните изгоди от присъединението към еврозоната, като едната е забележителното понижаване на разноските за транзакции за българския бизнес, ще забележим и спад в лихвените проценти по заемите. В същото време и доверието на вложителите доста ще се усъвършенства. Разговори с сътрудниците от Европейски Съюз по отношение на датата на присъединение на България са почнали през лятото, още до момента в който Василев е министър в служебното държавно управление. " Определено има някои провокации в замисъла на еврозоната, които не бих нарекъл неточности, само че по време на гръцката рецесия видяхме, че те са преодолими ", добави Василев.

" Ако разгледате показания нов бюджет, ще видите удвояване на финансовите вложения. Това е мощно подкрепящ растежа бюджет. Има обилни вложения в човешкия капитал, в опазването на здравето и образованието. Основната концепция на този бюджет е да се промени следваната от България траектория. В исторически проект, растежът на България нормално се равнява на междинния за Европа плюс % - % и половина. Ние желаеме сензитивно да увеличим този напредък ", сподели още финансовият министър.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР