Не съм сигурен, че има позиция на България по отношение

...
Не съм сигурен, че има позиция на България по отношение
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Не съм сигурен, че има позиция на България по кризата с Украйна

" Не съм сигурен, че има позиция на България във връзка с рецесията с Украйна ". Това съобщи пред БНР политологът Христо Панчугов, учител в Нов български университет.

Според него диалогът е минал в посока на модернизацията на българската войска и въоръжение.

По думите му политиците са употребявали просто думите " деескалация " и " дипломация ":

" В същото време министърът на защитата Стефан Янев се опитваше да се извини на Русия, че ние сме член на НАТО, което стои искрено несериозно на фона на тази обстановка.... Разбира се, че тази рецесия може да е катализатор на българските въоръжени сили. Големият въпрос е в каква посока, само че това е въпрос, който не е адресиран. Много старания бяха вложени в това да се каже, че в България има български военни елементи. Но дано да не забравяме, че към този момент има американска база у нас и не наподобява състоятелно да се опитваме да се простим на Русия за този факт ".

Христо Панчугов напомни, че рецесията Русия-Украйна е оценена като опасност за сигурността на България още през 2018 година, когато беше призната Стратегията за национална сигурност:

" Но до момента не е основан потенциал за предугаждане и създаване на сюжети за евентуално развиване на тази рецесия ".

България ще бъде част от среща на министрите на защитата на страните от НАТО в средата на февруари, акцентира политологът и разяснява:

" Мантрата, че е добре тази рецесия да се позволи с дипломация, е чудесна, само че на фона на вероятните сюжети за отговор на НАТО на възможна съветска експанзия, които не са доста, България би трябвало да има някаква направена позиция по тези благоприятни условия и изясненост, кое би било най-удачно за страната ни, с цел да може и представителят ни в НАТО да знае какво да отстоява или в каква посока да води този диалог ".

Политологът предвижда, че триумфът на държавното управление зависи от това дали ще формулира ясна дълготрайна тактика за реализиране на излаз от рецесиите и взимане на комплицираните решения.

" Ако държавното управление се хвърли да работи в разнообразни направления и се поддаде на натиска за палиативни и краткосрочни решения, те доста бързо могат да доведат до срив на доверието, " счита той.

Устойчивостта на държавното управление ще зависи от опцията на Кирил Петков да зададе обща посока на работата му, безапелационен беше Панчугов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР