Не съм си правил отвод, но не участвах в заседанието

...
Не съм си правил отвод, но не участвах в заседанието
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Властта толерира легална корупция

Не съм си правил отказ, само че не участвах в съвещанието за оставката на Иван Гешев, с цел да не съм страна. За мен въпросът не е бил комплициран, въпросът беше явен. Процедурата към този момент зависи от новия правосъден министър. Преценката е на изпълнителната власт. Не желая да върша предвиждания. Този Висш съдебен съвет е в края на своя мандат. Ако Народното събрание желае новият му състав да свърши качествено работата си, ще би трябвало доста време ".

Това съобщи конституционният арбитър и някогашен длъжностен министър Янаки Стоилов, който стартира процедура по свалянето на основния прокурор Иван Гешев.

Решението на Конституционният съд, че правосъдният министър може да изиска оставката на основния прокурор, слага членовете на Висшия правосъден съвет в неловко състояние, сподели Янаки Стоилов. Той разясни, че тяхното решение от юли да отхвърлят като неприемливо настояването му за премахване на Иван Гешев в този момент слага под подозрение тяхната подготвеност или допуска преднамереност.

Въпреки, че съставът на правосъдният съвет е същият, в случай че в този момент бъде поискано още веднъж освобождението на основния прокурор, не е несъмнено, че резултатът ще е същият, счита Стоилов. Според него доста зависи с какви претекстове сегашният министър на правораздаването ще изиска отстраняването на Иван Гешев.

В серия от изявленията министър Надежда Йорданова показва, че са събрани много спомагателни доказателства за това, че настоящия основен прокурор уронва престижа на правосъдната власт и със свои решения даже е направил закононарушения. Вчера тя съобщи, че допустимо най-скоро Министерството на правораздаването ще приготви и внесе искане за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Отражения върху решението може да има и обстоятелството, че този правосъден съвет е към края на своя мандат, като при започване на октомври би трябвало да проработи новият, е мнението на Янаки Стоилов.

В коментар за призоваването на разпит на премиера Кирил Петков и началника на неговия кабинет Лена Бориславова, Стоилов уточни, че е добре те да се явят във Върховната касационна прокуратура през днешния ден. " Това е част от по-широк сюжет, двете страни (правителство и прокуратура, б.а.) се нареждат. Опитват се да да запазят свои позиции ", е мнението на някогашния правосъден министър.

Той предизвести, че с изключение на престъпна имаме и действителна корупция, която се толерира посредством законодателството и управнически решения. " Призовавам държавното управление да пресече законите, които разрешават такава корупция, като тези, които опрощават отговорности, да вземем за пример ", разясни Янаки Стоилов.

" Много сме мощни, когато заявяваме, че вършим нещо с меморандум. От 20 години страната ни не прави нищо с нуклеарните мощности. Трябва да си слагаме постижими цели и Министерски съвет да следва поредни стъпки за промени в конституцията, тъй като не е лековата тематика. Конституционният съд не би трябвало да бъде превръщан в омбудсман ", сподели още Стоилов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР