Не съм съгласен с поетия ангажимент за конкретна финансова помощ,

...
Не съм съгласен с поетия ангажимент за конкретна финансова помощ,
Коментари Харесай

Финансова помощ - и тя никак не е малка, безгръбначна позиция: защо Радев отказал за НАТО

" Не съм склонен с поетия ангажимент за съответна финансова помощ, и тя по никакъв начин не е дребна, за въоръжение на Украйна, нито със уговорката за даване на оръжие от арсенала на българската войска преди да сме получили заместващи мостри. "

" Аз зад несъответстващи и безгръбначни позиции не съм заставал и по тази причина отхвърлих. "

С тези думи президентът Румен Радев разгласи през днешния ден претекстовете си за това да откаже да оглави българската делегация на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която стартира на 9 юли.

Позициите на Радев за войната са изначално ясни: никаква военна поддръжка за Украйна и мир (но неразбираемо по какъв начин постигнат). С изказването си обаче повдигна малко завесата на уговорките, които България ще поеме и които станаха мотив на парламентарно чуване през днешния ден на служебния министър председател Димитър Главчев и на министъра на защитата Атанас Запрянов. Както е известно, документите за срещата са засекретени и от МО към този момент оповестиха, че не могат да ги разгласят обществено, само че нямало нищо ново в българската позиция. Това автомарично породи спекулации, като за следващ път се наложи държавно управление да отхвърля да имаме желание да пращаме войски на фронта и прочие

От думите на Радев се разбра, че България възнамерява дали да не отдели финансов запас за въоръжаването на нападнатата от Путин страна, само че не и в какъв размер.

" Искам ясно да заявя, че надали има някой, който повече от мен е работил и упорствал за модернизацията на българската войска и защитителен потенциал, за съвместимостта на нашите отбранителни качества с Алианса, за потенциала на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО, за разгръщането на оперативните проекти. Но тъкмо по тази причина смятам, че българското държавно управление дължи пояснение освен на народните представители, а на всички български жители за това какви задължения поема от тяхно име за войната в Украйна. И аз не съм склонен с поетия ангажимент за съответна финансова помощ, и тя по никакъв начин не е дребна, за въоръжение на Украйна, нито със уговорката за даване на оръжие от арсенала на българската войска преди да сме получили заместващи мостри ", заяви Радев.

И иронизира позицията на Запада:

" Не одобрявам държавното управление да трансформира България в неопределен донор " до последна победа " - без на самите изготволи и приели тази позиция да им е ясно какво значи " последна победа " - по какъв начин ще се реализира тя, какво ще ни коства като пари, като време, като запаси и най-много като риск. Защото с всеки минал ден рискът от тази война за нас пораства. Аз надълбоко се колебая дали им е ясно какво значи за самата Украйна да води война до последна победа и какво ще остане въобще от украинските въоръжени сили, военнослужещи, от самата инфраструктура и стопанска система на страната за тази дълготрайна победа. Аз зад несъответстващи и безгръбначни позиции не съм заставал и по тази причина отхвърлих. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР