Не съм съгласен, че няма свобода на словото. Темата за

...
Не съм съгласен, че няма свобода на словото. Темата за
Коментари Харесай

Да ни е честито новото дъно: 112-ти сме по медийна свобода

" Не съм склонен, че няма независимост на словото. Темата за цензурата на медиите е свръхчувствителна, тъй като да вземем за пример вие като водещ на водещо предаване някой на вас опитвал ли се е да ви наложи цензура, да ви споделя какви въпроси да задавате и какви не? Вероятно не? ".

Думите са на вицепремиера в оставка Томислав Дончев, които той изрече напълно неотдавна в ефирен ефир. Уви, остриетата на ГЕРБ живеят в друга действителност, която няма общо с действителността. България удари 112-то място в класацията на интернационалната организация “Репортери без граници” и то откакто години наред държахме срамното 111-то. В момента пред нас са Бразилия, Боливия, Гвинея, Мозамбик, Ливан, Непал, Кувейт.

Мъдрите Борисовци обаче от месеци изясняват, че не виждат проблем със свободата на словото в България. И пренебрегват другояче звучните плесници от Европа и Съединени американски щати. Припомняме, че единствено през миналата година терзанията по отношение на медийната независимост и неналичието на бистрота на собствеността попадаха в отчета наа Европейска комисия за върховенството на закона, резолюцията на Европейския парламент, последният отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Новото дъно се дължи на няколко обстоятелството от миналото лято. Един от тях е отводът на българските управляващи да проверяват полицейското принуждение над журналиста Димитър Кенаров, който стана обект на репресии по време на митингите на 2 септември. Споменава се и случая с Николай Стайков, който получава полицейска защита едвам след намесата на “Репортери без граници”.

Шамарите за България са звучни, само че остават нечути. Защото по този начин е много по-удобно. Но каквото и да се пробват да ни убеждават от телевизионните екрани 112-то място е дъно. Дъно за една страна в Европейския съюз, дъно за една народна власт. Дъно по всеки параграф. Да ни е честито.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР