Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са

...
Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са
Коментари Харесай

Съпругата на Томислав Дончев за поста за циганите, морковите и тоягата: Не съм расист, но всеки трябва да има права и задължения

Не съм расист, не ненавиждам ромите, не считам, че са по-долна категория от нас, само че и тук монетата има две страни. Всеки би трябвало да има и права, и отговорности. Постът ми във „ Фейсбук” е ориентиран към това. Така брачната половинка на вицепремиера Томислав Дончев Светлана Дончева разяснява обявата си в обществената мрежа, която провокира бурни реакции.
„ Морковите за ромите са на приключване и е време за тояга”, написа тя преди дни.

Поводът са две случки, които са я предизвикала. Първата е от Габрово. „ Видях видео от мой другар в Габрово – на пръв взор нищо извънредно, до момента в който не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, очевидно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блока му. Видеото е снимано в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок”, уточни тя пред bTV.
Дончева се извини за обявата си. По думите й го е направила, тъй като „ по инерция сложих ромите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали могат и ще се почувстват наранени.”Музикалният тормоз бил денонощен, а полицията има лимитирани пълномощия. „ На пръв взор е елементарно – подаваш сигнал до полицията, която би трябвало да обезпечи публичния ред. Но не е по този начин. Полицията може единствено да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен”, сподели Дончева.
Вторият мотив е репортаж за пердах на столично кръстовище с присъединяване на роми. „ Съчетавайки двата мотива това предизвика моята реакция. Това е предисторията на този съгласно мен неестествен скандал”, сподели тя.
Категорична е, че за момента ромската интеграция е заблуда. „ Има доста роми, които са съумели да се интегрират и да излязат от ужасния обществен модел, роми, които приключват медицина, стават инженери. Те са образец, че не са по-долна класа от нас, само че огромна част от тях не са осъзнали отговорностите си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва”, уточни тя.
Томислав реагира както единствено той може – сдържано и с почитание. За мен е неразбираемо да се кара. Ние сме равноправни и живеем по този начин от доста години, сподели още дамата до вицепремиера.
„ Мисля, че със случката способствах за имиджа му, не, че той има потребност от това, той има задоволително положителен имидж.”
Постът е образец да се приказва отвън матрицата, не политически правилно. Елитът и медиите са подложени на законна цензура, споделя се единствено половината, а проблем с взема решение като се постави на масата, безапелационна беше тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР