Не съм привърженик на твърдото разделение на властите. За да

...
Не съм привърженик на твърдото разделение на властите. За да
Коментари Харесай

Не съм привърженик на разделението на властите, каза номинираният за нов главен прокурор

Не съм последовател на твърдото разделяне на управляващите. За да има резултат, би трябвало взаимоотношение в границите на закона и взаимна работа. Без Министерство на вътрешните работи и ДАНС прокурорът е добре заплатен деловодител. Това сподели през днешния ден номинираният за основен прокурор Иван Гешев. Неговото име беше издигнато единомислещо от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

Издигането на Иван Гешев от цялата прокурорска гилдия значи, че най-вероятно втора кандидатура няма да има и неговият избор е обезпечен, защото 11-те гласа на колегията плюс парламентарната квота на Съдийската гилдия /6 гласа/ вършат нужното квалифицирано болшинство от 17 гласа в 25-членния Висш съдебен съвет. Изборът на новия основен прокурор ще се организира на 24 октомври.

Заместник-главният прокурор даде изявление пред Българска национална телевизия, като за следващ път то се организира в неговия кабинет, а не в телевизионното студио. При номинирането на Гешев през вчерашния ден той отхвърли да разяснява какво и да било, като посочи, че ще приказва пред " държавната телевизия ".

В изявлението на Гешев бяха заложени подобаващите въпроси, тъй че да се изкаже по всички крити против него. На въпрос дали се възприема като протеже на Цацаров, номинираният за негов заместител уточни, че не се срами, че един от номиниралите го е най-успешният основен прокурор досега.

Попитан какво би трансформирал в работата на прокуратурата, Иван Гешев сподели, че не е последовател на революционните подходи. " Прокуратурата е в най-хубавата си кондиция от по всяко време. Има неща, които би трябвало да се запазят и надградят, като се промени това, което има потребност да се промени. Не е добре да се стартира изначало. Искам прокуратура която да е отворена към проблемите и болките на хората ", заключи той.

Състезание и с един претендент

Попитан за какво е приел да бъде номиниран за основен прокурор, в случай, че преди месеци разгласи, че желае да се включва в тази кална битка и 99% счита, че няма да взе участие в нея, Гешев отговори, че не е желал да излъже голямото доверие, което му е било гласувано посредством номинацията от цялата прокурорска гилдия от 11 души. Той добави, че не му е в стила да бяга от отговорност.

Иван Гешев изрази мнение, че даже съревнование с един претендент, каквото се обрисува това за основен прокурор, си е съревнование. Той чака и да стартира изсипването на тиня върху него, само че нямал терзания, тъй като нямал от какво да се тормози.

" Имам ипотекирано жилище във Волуяк, жена ми има таван против софийския затвор, а не в " Изток ". Нямам асансьор в хола ", изясни Гешев, визирайки свадите с жилища на политици от последните месеци.

Самоопредели се като непостоянен и нехарактерен състезател

В отговор на въпрос той се дефинира като непостоянен и нехарактерен състезател за правосъдната власт. " Не съм част от елитите, не съм част от статуквото. Израстнал съм постепенно и последователно, като съм минал през съвсем всички равнища. Попитан дали ще продължи да си подвига телефона и като основен прокурор, номинираният за поста съобщи, че крепко е стъпил на земята и не грандоман.

Попитан на кого е неуместен, Иван Гешев уточни преди всичко партиите и медиите към Иво Прокопиев (съиздател на " Капитал и " Дневник ", б.а.) и всички олигарси, мутри и емблематични лица на прехода, против които профилираната прокуратура, на която беше началник, е провеждала акции. Той акцентира, че стига да има доказателства, няма ваксинирани против следствие.

Твърденията, че е човек на Пеевски, Гешев назова следващите болшевишки пропагндни клишета. " Веднъж съм го виждал, при снемането на пояснения по една кореспонденция. Не виждам спънки правосъдната власт да комуникира намерено с който и да представител на другите управляващи ", добави той.

Пожела си по дейни медийно окръжни прокуратури

В отговор на мнения от Демократична България за неговата кандидатура, Гешев назова групировката кръг,, който работи с болшевишки способи, имащ смешни меншевишки резултати. Според него ръководителите на " Демоктратична България " са част от българската номеклатура преди 10-ти ноември.

Гешев уточни, че с работата си Специализираната прокуратура е потвърдила, че това е ефикасен модел на работа и има високи оценки, в това число от Европа. " Тя всеки ден е в новините, резултатите от работа и всеки ден са в новините ", заключи някогашният началник на звеното. той въпреки всичко добави, че са нужни по-сериозни резултат в работата по корупцията по високите етажи на властта.

Иван Гешев прикани и Окръжните прокуратура да са по дейни, в това число и медийно, с цел да видели хората по места, че се работи. В умозаключение той уточни, че с цел да работи дейно прокуратурата са нужни фрагменти, запас и законодателни промени.

Подробности за избора на основен прокурор вижте тук

Реакциите на номинацията на Иван Гешев тук
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР