Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша

...
Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша в Шенген до юни

Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша в шенгенското пространство до юни. Това съобщи в предаването " Говори в този момент " по Българска национална телевизия евродепутатът от Движение за права и свободи и президент на партията Алианс на либералите и демократите - АЛДЕ – Илхан Кючюк.

 

" Трябва да създадем всичко допустимо и да поставим нужните старания да влезем и в сухопътния Шенген. България и Румъния би трябвало да продължат ръка за ръка в този развой. Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша в шенгенското пространство до юни ", сподели Илхан Кючюк.

 

" Националната позиция беше, че желаеме пълноправно участие в Шенген и към нея беше построен консенсусът - сред българските управляващи, евродепутатите и всички сътрудници, които през годините са защитавали тази цел. Влизането единствено по въздух и море в Шенген не беше задачата, дефинирана пред всички нас. Но това не значи, че стъпката напред не беше направена. Точно противоположното! Ще използваме целия инструментариум от шенгенското пространство, в това число и финансов. Ще имаме опция да даваме оценка на шенгенското пространство освен от позиция на нашите цели, само че ще даваме хрумвания и оферти за политика. Въпросът е за интензивността, доколко България желае да бъде дейна в процеса на своята интеграция ", уточни евродепутатът.

 

" Аз считам, че огромният проблем на българската външна политика години наред беше, че приема европейската политика като външна, а тя е вътрешна за нас като европейска страна. Процесът на интеграция върви постепенно и от време на време доста разпокъсано. Притесненията ни са да не продължи безпределно дълго това ", съобщи Илхан Кючюк.

 

Той разяснява и предпочитаните политики на Европейския парламент.

 

" Европейският парламент е доста многолик, тъй като упованията на европейските жители са разнообразни. Аз прочетох доста деликатно едно проучване на Европейския съвет по външна политика: Румъния и Англия се интересуват от следствията от COVID-19, в Южна Европа, в това число и в България, хората са обезпокоени най-много от икономическите индикатори, северните страни са обезпокоени от климатичните промени. И несъмнено - миграцията, която вълнува най-много немските жители. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР