Не съм наричала бракониери рибарите, които бяха задържани заради нерегламентиран

...
Не съм наричала бракониери рибарите, които бяха задържани заради нерегламентиран
Коментари Харесай

Директорът на ИАРА отрече да е наричала бракониери задържаните в Румъния моряци

Не съм наричала бракониери риболовците, които бяха арестувани поради нерегламентиран улов в Румъния. Това сподели в Бургас шефът на ИАРА инж. Ваня Стаматова. По мотив поисканата ѝ оставка тя съобщи, че не вижда учредения да напуща поста си. 
Още по темата
" Явно някои мои думи са интерпретирани погрешно. Никога не съм наричала риболовците, които бяха хванати, бракониери. Това дали едни лица са бракониери може да каже само съдът. Досега се въздържахме от по-конкретни изказвания, защото съм възмутена, че от румънска страна до този миг нямаме постъпило нищо публично във връзка с това какво се е случило там, също така имам информация, че нашите инспектори - българските инспектори, които са взели участие в тази взаимна инспекция, са оказали подпомагане на нашите риболовци и даже са помолили румънските управляващи корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Това е информацията, която има до този миг. Очаквам отчетите на двамата наши инспектори, които са били, и вероятно другата седмица да получим публична информация от румънските управляващи ", сподели Стаматова, представена от сътрудник на БНР в Бургас.

Министерство на външните работи заяви, че са освободени всичките 10 български моряци от трите риболовни кораба, които бяха арестувани от румънските управляващи.

По информация на посолството ни в Румъния шест от членовете на екипажите са се завърнали в България нощес. Останалите четирима, измежду които тримата капитани и един моряк, са участвали тази заран на запечатването на трите плавателни съда и по-късно се връщат в България.

С прокурорско разпореждане трите кораба остават арестувани на военното пристанище в Констанца.

Трите кораба са тествани на 23 март в 23:30 ч. на 50 благи източно от Констанца при взаимна интервенция на изпълнителните организации по риболовство и аквакултури на България и на Румъния. Трите съда са ескортирани до Констанца и от към 5:00 ч. сутринта на 24 март корабите с общо 10 души екипаж са арестувани.

Веднага след приемане на информация за случая към обед на 24 март посолството в Букурещ е открило непрестанен контакт с Министерство на външните работи на Румъния, Бреговата защита, Прокуратурата в Констанца, капитаните на трите риболовни кораба. В резултат на енергични дейности бе изпълнена предпочитаната цел - освобождението на десетимата български жители. Също вследствие на непрекъснатата връзка с румънските управляващи, отношението към българските моряци е било положително и са основани естествени условия за тях за времето на задържането им, осведомят още от Министерство на външните работи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР