Не съм жива, но мога да творя, каза роботът Ей-Да

...
Не съм жива, но мога да творя, каза роботът Ей-Да
Коментари Харесай

Роботът Ей-Да пред британски законодатели: Не съм жива, но мога да творя

Не съм жива, само че мога да създавам, сподели роботът Ей-Да пред английски законодатели, съобщи Ройтерс. Роботът художник приказва на парламентарно чуване за това по какъв начин технологиите ще трансформират изобретателните промишлености.
Описваната като първия ултрареалистичен хуманоид художник Ей-Да се появи в една от залите с дървена ламперия на Народното събрание. Роботът носеше къса черна перука и гащеризон от деним.

Хуманоидът е с женско лице и с крака на робот. Ей-Да е разработка на учени от университета в Оксфорд. Кръстена е на английската математичка и пионер в програмирането Ейда Лъвлейс. 

Разговорите, свързани с плана, бяха предавани по малкия екран. Присъстваха представители на Камарата на лордовете, комитетът за цифрови науки и шефът на художествена изложба Ейдън Милър. 

„ Аз съм компютърна стратегия с логаритми. Не съм човешко създание, само че мога да създавам “, сподели Ей-Да в отговор на въпроса по какъв начин се разграничават нейните произведения от тези, основани от хора.

Ей-Да е основала серия произведения, измежду които портрет на починалата кралица Елизабет Втора. Картините й са показвани на изложения в галерии. 

На въпрос по какъв начин тъкмо рисува, Ей-Да отговори, че го прави благодарение на логаритмите си, камерата в очите и крайниците на робот. Хуманоидът изясни и по какъв начин проучва огромно количество текст, с цел да разпознава общо наличие и поетически структури. Така може да генерира нови поеми. 

„ Това, което ме разграничава от хората, е съзнанието. Аз нямам индивидуален опит, макар че съм в положение да приказвам за него “, сподели още Ей-Да. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР