Не съм чел доклад на БНБ по темата, защото такъв

...
Не съм чел доклад на БНБ по темата, защото такъв
Коментари Харесай

Горанов за еврозоната: Свидетели сме на институционална интрига в БНБ, която се използва за политически цели

„ Не съм чел отчет на Българска народна банка по тематиката, тъй като подобен не съществува. Очаквам, в случай че има отчет на Българска народна банка, да излезе шефът, или някой от подуправителите и членовете на управителния съвет, да разгласява институционалната позиция на банката и да застане зад нея. Да има решение на управителния съвет или най-малко някой от него да каже какво мисли Българска народна банка “. Това съобщи някогашният финансов министър Владислав Горанов пред „ 24 часа “. Само преди дни Българска социалистическа партия назова отчета на Българска народна банка „ памфлет “, а „ Възраждане “ го одобри като свое решение.   

Според Горанов сме очевидци на институционална конспирация в централната банка, която се употребява за политически цели и то по тематика, която е извънредно значима за обществото и стратегически избор.

„ Мисля, че шефът на централната банка ясно съобщи позицията от трибуната на Народното събрание, и в случай че има нещо, което е неразбираемо, за какво се позволява Българска народна банка да се трансформира в детска градина и тук виновността е в шефа, който има запас да си подреди къщата “, добави финансистът.  

Горанов назова позицията на „ Възраждане “ срещу НАТО, Европейски Съюз и еврозоната „ на ниска цена трик “, само че който работи. Той акцентира, че това е поредна позиция на партията водена от Костадин Костадинов, като те живеят и съществуват от това несъгласие.  

„ Не по този начин стои въпросът пред Българска социалистическа партия. В противоборството на Българска социалистическа партия с президента явно няма табута. Ръководството на Българска социалистическа партия, за да дискредитира Румен Радев, че видите ли, неговото държавно управление прави нещо неприятно с тематиката с еврото, ги накара да стигнат до място, от където връщането е мъчно. Дали са партия на статуквото или не, това не е значимо, тъй като сигурно са остаряла и до преди няколко години демократична партия, само че са на път да станат несистемна партия, нещо, което към този момент е проблем за тях. Българска социалистическа партия тук сбърка, което даже за НАТО не направи “, счита още Горанов.  

Бившият финансов министър е безапелационен, че България, с открития паричен съвет, и до в този момент напълно е под въздействието на решенията, които се взимат във Франкфурт и Брюксел. Още с решението на Германия да размени марката с евро страната ни е станала подвластна съвсем напълно на решенията на ЕЦБ без да можем да участваме в тях. Присъединяването към Еврозоната ще ни даде опция да участваме в решенията на ЕЦБ и в този смисъл ще усили нашия суверенитет, а няма да го понижи!

Горанов посочи, че с присъединението към еврозоната Българска народна банка ще стане акционер в Европейската централна банка и несъмнено това акционерно присъединяване има своята цена. То се дефинира на база справедливи критерии и все още, по данни на Българска народна банка се прави оценка на равностойността на 500 млн. евро.

„ Между другото страховете от банкрут на страни от еврозоната са имагинерни и за жалост след Втората международна война единствено България в Европа е обявявала мораториум по заплащанията си по дълга т.е. банкрут. Защитниците на тази тези, които в края на деветдесетте години за малко не ни докараха до втори банкрут, още са в политиката и ни продават тези истории. На въпросът какво ще получим в подмяна, отговорът е еднопосочен – ще станем по-богати и част от един от най-големите парични съюзи в света “, добавя още Владислав Горанов.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР