Не съм бил все още в Турция, планира се такава

...
Не съм бил все още в Турция, планира се такава
Коментари Харесай

Експерт пред Дарик: Земетресение в София, подобно на това в Турция, би довело до хиляди жертви и щети за над 4 млрд. лв.

" Не съм бил към момента в Турция, възнамерява се такава инженерна задача, когато обстановката се успокои. Бил съм на обходи след земетресението в Япония, което също беше доста разрушително и с доста жертвти. Да се види онлайн подобен прелом е много отварящо очите ".

Докато не престават героичните старания на спасителите в Турция и Сирия, които безусловно сътворяват чудеса и да избавят животи, броят на починалите в земетресението надвиши ужасяващите 30 000, като има риск той да се удвои.

Междувременно, в Турция обществото е яростно на управляващите си както за реакцията, по този начин и за неналичието на предварителна защита на сходни нещастия, или на съответен надзор на строителството. Над 100 индивида са задържани по обвинявания за некачествено строителство, само че дали управляващите ще научат уроците си след кошмара? 20 години след земетресението в Измит, не наподобява така…Същите въпроси важат и за България.

" Аз също чета, че се арестуват хора ие доста вреоятно да се тръгне към лов на вещици. Проблемите със сторителството и остарелия сграден фонд са на всички места по света. Много са малко страните, които съумяват да постановат някакви ограничения. Ударно да се укрепват частни къщи по обвързване не съм осведомен някъде да се случва ", сподели още специалистът.

По думите му една от главните аргументи за толкоз доста вреди и жертвие, че в действителност земетресението е доста мощно.

" Това, което се случва с една постройка - тя стартира да се движи доста внезапно във всички направления. Това, което се получава, е че в постройките стартират да се генерират инерционни сили. Те водят до основаването на напрежение в градивните детайли. Особено рискови са хоризоналните сили, тъй като структурите нормално работят на отвесни товари. Когато постройките са проектирани за сеизмични въздействия, те са конструирани по по-различен метод ", изясни Антон Андонов.

При едно земетресение, всяка една стена поема отчасти част от тези сеизмични талази, добави той.

По думите му ще отнеме много време да се направи цялостна оценка на следствията земетресенията в Турция и Сирия. Може и сеизмичната заплаха да е подценена при планиране на постройките.

Антон Андонов изясни и какво значи една постройка да е сеизмично обезопасена: " Това е нормативна идея. Това значи постройката да дава отговор на актуалните правила за приектиране за сеизмични въздействия. Сградите когато се проектират, не се проектират да останат невредими. Целта е да няма жертви. Сградите се проектират да запазят човешкия живот с цената на повреди в структурата. Това са минимални условия, всеки вложител може да си проектира и построи постройката да устоя и на доста по-високи въздействия ".

Той посочи, че сериозни уреди като язовирни стени иатомни централисе проектират за влияние, което се случва един път на 10000 години - оптималното допустимо. За здания като лечебни заведения иучилищасе търси те да останат функционални след земетресение.

Експертът изясни още, че повода да има толкоз доста жертви в Турция е, че доста от постройките там са издигнати преди въвеждането на сеизмични правила. Всички здания, постороени преди 1999 година, са проектирани по остарели правила - за едни доста по-ниски условия от най-актуалните.

Антон Андонов уточни, че панелките от позиция на опазване на човешки живот са достасигурни здания. Той обаче посочи, че всякаква намеса върху съществуваща структура е игра с огъня. " При панелките казусът може да бъде по-скоро финансов при съществено земетресение, тъй като това, което ги прави безвредни, е типът им структура. После тези повреди е доста мъчно да се ремонтират ", добави той.

По думите му в България най-големият проблем е със София, тъй като е най-голямата централизация на хора и стопанска система. Според специалиста, в случай че в Софияпрез нощта се случи земетресение, сходно на това в Турция, то би предизвикало вреди за над 4 милиарда лв. и хиляди жертви.

Той добави и че има риск в България да се случи земетресение, което да докара до големи човешки жертви и големи финансови вреди.

" Земетресение с подобен магнитуд по-скоро не може да се случи, само че земетресение с магнитуд над 7 може да се случи на няколко места. Земетресенията вършат вреди и жертви, когато има цивилизация. Едно земетресение в Шабла може да е доста мощно, само че няма да има толкоз доста човешки жертви и вреди, които да затруднят страната. Но към Пловдив или в София обстановката няма да е такава ", сподели Антон Андонов.

По думите муможепредварително да се подхващат ограничения, с цел да се лимитират човешките жертви и материалните вреди при едно евентуално мощно земетресение, само че казусът е, че е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи.Според него главната причина за жертви е съществуването на сграден фонд, който не е сеизмично обезпечен.

Антон Андонов съобщи, че това, което държаватаможе да направи, е да се концентрира върху учебни заведения, детски градини, лечебни заведения, здания на пожарната - такива здания, които не са чак толкоз огромно количество, а са доста значими.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР