Не са утвърдени в момента новите учебници по история и

...
Не са утвърдени в момента новите учебници по история и
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Народният съд, ДС и Възродителният процес трябва да са в новите учебници по история

Не са одобрени сега новите учебници по история и са направени рекомендации към издателствата да ги поправят. Това сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, запитан за новите учебници по история за десети клас, които би трябвало да влязат в действие от образователната 2019/2020 година, само че против тях има възражения за метода на показване на комунистическия режим. В отговор на въпрос министърът сподели, че учебниците по история са спрени и откакто бъдат поправени, ще бъдат издадени.

Направени са рекомендации на издателствата, осведоми министър Вълчев и напомни, че през предходната година беше одобрена програмата по история за десети клас. Тази стратегия обгръща цялата история на България, всичките интервали, в това число и най-новата история. За страдание, в най-новата история има разграничителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, сподели просветителният министър. "Затова и през предходната година стана полемика, че сме подчертали върху социалистическия интервал, че по-подробно сме изписали детайлите на режима, като наказателен уред, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният развой. Тази стратегия ние я защитихме тогава. Няма по какъв начин, въпреки всичко това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите преимущества и своите дефекти, и въпреки всичко сме създали политически и цивилизационен избор, който включва избрани полезности и историята е един от предметите, който образува отношение на учениците към света. И тези базови характерности на режима би трябвало да участват и в учебниците ", разяснява министър Вълчев.

Той изясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се оферират за утвърждение на Министерството на образованието и науката от издателствата. Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са позитивна оценка, само че това, което видях и сътрудниците, това, което са видели тези историци, които са реагирали, е че има минимизиране на някои обстоятелства, има непълен акцент на тези базови характерности на интервала и на режима. "Има също по този начин опит да се даде позитивен акцент върху други - не толкоз основни детайли. Има и няколко искрено провокативни текста и за това съм дал рекомендации на издателствата да ги поправят. Не са одобрени сега тези учебници ", още веднъж съобщи министър Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР