Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало

...
Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало
Коментари Харесай

Не е имало неофициални разговори за влизане на държавата в сделката за ЧЕЗ

Не са провеждани неофициални диалози, в които се е предложило на българската страна да изкупи активите на ЧЕЗ. Това сподели министърът на енергетика Теменужка Петкова пред публицисти след присъединяване ѝ в Младежкия стопански конгрес в УНСС.

На въпрос дали ще подаде ръка на Гинка Върбакова по време на идната Комисия в Парламента, тя отговори: „ Никога не съм крила, че познавам госпожа Върбакова от 20 година и не считам, че някой би трябвало да се отхвърля от хората, които познава. А и положителното образование изисква, когато двама души се видят, да си подадат ръка, без значение дали лицето насреща се споделя Гинка Върбакова или по някакъв различен метод “.

„ Българската страна доста от дълго време е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Още през 2003 година въз основата на тактиката, която е призната от тогавашното държавно управление и е утвърдена и от тогавашния парламент, и в която е заложен като главен приоритет страната да излезе от този бизнес. В момента са в ход и арбитражи, които текат с трите електроразпределителни предприятия, и българската страна би трябвало да бъде извънредно прецизна и деликатна, когато се разискват и одобряват такива решения “, съобщи министърът, представена от " Фокус ". По думите ѝ страната има задоволително лостове, посредством които да управлява активността на тези ЕРП-та и тази гаранция, че страната е на мястото си, се споделя Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

„ Регулаторът работи извънредно професионално и умело и съм сигурна, че ползите на българския бизнес са предпазени в оптималната степен. Отделно от това законодателят е планувал, в случай че някое от енергийните предприятия не извършва своите отговорности по лиценз, тогава да има опция съответните притежатели да бъдат отстранени и на тяхно място да бъде въведена фигурата на така наречен конвенционален шеф. Така че страната и законодателят са помислили за това по какъв начин в оптималната степен да бъдат предпазени ползите на българските консуматори. И другото, което е, в никакъв случай не би трябвало да забравяме, че не ЕРП-тата дефинират цената на електрическата сила. Битовите консуматори би трябвало да бъдат спокойни и българските жители би трябвало да не позволяват операции на тази тематика. Цената на електрическата сила се дефинира от електрическия регулатор –КЕВР “, напомни Петкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР