Не са прави работодателите, които се противопоставят на исканията на

...
Не са прави работодателите, които се противопоставят на исканията на
Коментари Харесай

Инж. Щ. Щерев: Мини ”Марица-Изток” компенсират голямата аварийност с повече работници

Не са прави работодателите, които се опълчват на настояванията на служащите в мини „ Марица изток “ за нарастване на изкупната цена на въглищата с аргумента, че дефицитът на средства може да бъде обезщетен с по-добра организация и мениджмънт. Това сподели пред БНР инженер Щерьо Щерев - някогашен началник на Мини „ Марица Изток “ и енергиен специалист в бранш „ въглища “.

По-рано през днешния ден стотици миньори от държавните „ Мини Марица-изток “ излязоха в центъра на София на „ протестен поход за избавяне на българския въгледобив ", под знамената на КНСБ и КТ „ Подкрепа “. Те желаеха да се усили с 15% цената на добиваните в Маришкия басейн въглища.

„ Цената на въглищата не е помръдната от 10 години. През това време пораства инфлацията, цената на аварийните елементи, на метали, на всичко. Цената на труда също пораства, въпреки че там не е в същата съразмерност, както в други минни сдружения и огромни предприятия. Мините изпитват голяма потребност от финансови средства, първо, с цел да закупят нужните им аварийни елементи, с цел да ремонтират тези големи багери и над 180 километра гумено-лентови транспортьори, които извозват минната маса и въглищата. Повечето багери са на над 35 години, тъй че се нуждаят от рехабилитация, а най-старите се нуждаят от възобновяване. Да не приказваме за спомагателната машинизация...

Мините компенсират неналичието на аварийни елементи и огромната аварийност в багерите, гумено-транспортните ленти, ЖП-транспорта с по-голям брой служащи. Ако те имат средства да се ремонтират багерите и да покачат тяхната продуктивност, те могат последователно да рационализират броя на хората. Без пари никаква метаморфоза не може да стане. Необходими са пари и за автоматизация на лентовите системи, които са с автоматика от преди 20-30 години. От доста години доста браншове карат „ на мускули “, заключи инженер Щерев.

Един звук въглища коства 17,50 лева Ако бъде обещано желаното 15% нарастване, цената ще порасне с 1 лев. Цената на тока за елементарния консуматор ще би трябвало да скочи с 2 %, сочат калкулации. Щерев разяснява, че хората които не поддържат митинга на миньорите са „ прави за себе си “, тъй като токът е релативно безценен у нас по отношение на заплатите

„ От нашите минимални заплати ние можем да купим към 2720 киловатчаса, до момента в който във банкрутирала финансово Гърция с минимална заплата те ще закупят 6000 киловатчаса, в Германия -4911 киловатчаса, а в Дания, която се слави с най-скъпия ток - 7787 киловатчаса, в Люксембург могат да се купят 12337 киловатчаса на месец с минималната заплата.

Според Щерев, българският народ би трябвало да стачкува срещу повдигането на цената на квотите за излъчванията за въглероден двуокис, посредством които се реализира " изкуствено повишение на цената " на електрическата енергия: „ България е преизпълнила своето обвързване по понижението на излъчванията на въглероден двуокис по отношение на базовата 1990 година с над 50%? Коя европейска страна може да каже това? Горите в страните от Европейския съюз всмукват към 10% от излъчванията на въглероден двуокис, до момента в който нашата природа е много по-щедра към нас. Тя усвоява над 110 милиона тона въглероден двуокис. Ние имаме два пъти и половина повече свободни квоти спрямо доста други страни. Ако нашето държавно управление, министър Петкова, министър Горанов си стоят на мястото да защитят цената на квотите, ние можем да запазим цената на електрическата енергия за сметка на повишението на разноските на термичните централи да купуват квоти ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР