Не разбирам защо е протестът на аптеките в страната, заяви

...
Не разбирам защо е протестът на аптеките в страната, заяви
Коментари Харесай

Не разбирам защо е протестът на аптеките, обяви Ананиев

Не разбирам за какво е митингът на аптеките в страната, съобщи в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев във връзка оповестения за през днешния ден митинг на аптеки в страната поради въвеждането на новата система за верификация на медикаментите, чиято цел е да спре практиката за разпространяване на незаконни медикаменти. 
 Фармацевти на митинг: стотици аптеки в цялата страна остават затворени през днешния ден  Как работи новата система против подправени медикаменти
Около 700 аптеки ще останат затворени през днешния ден. Аптекари стачкуваха в началото с жълти жилетки против въвеждането на системата, като настояха държавата да заплати за въвеждането на системата, тъй като по думите им в противоположен случай това ще докара до банкрути на дребни и междинни аптеки. Тогава те оповестиха подготвеност и да затворят за ден аптеки в цялата страна. 

Фармацевтите обаче изложиха през днешния ден и други претенции. Те упорстват за страната най-сетне да има лекарствена политика, да не позволява корпоративни ползи да въздействат на бранша, да интегрира система за следене на наличностите в Националната система за електронна рецепта. 

Още при първия митинг Ананиев поясни, че за въвеждането на новата система за верификация на медикаментите аптеките, които към този момент имат компютър и връзка с интернет, ще би трябвало да закупят единствено читател, чиято стойност е сред 180 и 200 лева, и еднократно да заплатят сумата от 50 лева за свързване със системата. Останалите ще би трябвало да закупят и компютър. 

Системата стартира да работи на европейско равнище на 9 февруари, като в началото важи единствено за медикаментите, отпускани по лекарско наставление.

Ананиев подсети, че аптеките има гратисен интервал от 6 месеца, с цел да отговори на условията на Брюксел. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР