Не разбирам езика ви. От Русия съм.Това обяви 21-годишен мъж

...
Не разбирам езика ви. От Русия съм.Това обяви 21-годишен мъж
Коментари Харесай

Не разбирам езика ви. От Русия съм: проруски протестиращи щурмуваха правителствената сграда в Кишинев

" Не разбирам езика ви. От Русия съм ".

Това разгласи 21-годишен мъж на антиправителствени митинги в Кишинев на 28 февруари, при които имаше конфликти сред стачкуващите и органите на реда, заяви " Гордон ".

???????? There are many russians among the detained `protesters` in Moldova:

- Reporter asks for something in Moldovan
- I am not from here. I don`t understand your language. I come from Russia.

— Intermarium 24 (@intermarium24)

Митингът беше проведен от представители на русофилската партия " Шор ". Протестиращите се пробваха да пробият полицейски кордон на път за държавната постройка, от което породиха физическите конфликти със чиновници на реда.

След като осъзнаха, че не могат да се доберат до дестинацията си, уредниците се откриха край кметството в Кишинев, а представителката на " Шор "  Дина Цуркан приказва пред протестиращите. По време на речта си тя прочете " Отче наш ", оповестява " Гордон ".

Moldova...
The same as Donetsk 2014...
— MAKS 22???????? (@Maks_NAFO_FELLA)

Част от протестиращите са били столичани. " Норднюз " показва, че десетки поданици на град Купчин, ситуиран в северозападната част на страната, са били извозени до Кишинев с рейс.

При въпроси на публицисти се оказа, че мнозина от присъстващите приказват единствено съветски език. Сред тях бе упоменатият мъж, който чистосърдечно си призна, че идва от Русия.

Друг протестиращ изясни, че жена на име Марина е провела пътуването и не отхвърли, че взе участие в " пърформанса " за пари. Той не съумял да изясни против какво тъкмо стачкува.

Самата Марина не поискала да беседва с кореспонденти и отрекла, че е уредник на пътуването.

Това е второто сходно проруско мероприятие в Молдова - предходното се състоя на 19 февруари. 

This is the pro-Russian Moldovan Shor party.

Today they held an anti-government protest. The participants demanded that the authorities fully pay utility bills. Moldovan President Maia Sandu said earlier that the Russian Federation plans to carry out a coup d`état in Moldova.
— NOËL???????????????? (@NOELreports)

Прессекретарят на Партията на действието и солидарността (чиято основателка е проевропейската президентка Мая Санду) означи пред медии, че митингите са опит за дестабилизиране на обстановката в Молдова.

На 13 февруари Санду разгласи, че Москва възнамерява да извърши прелом в Молдова посредством опозиционните митинги. Тя добави, че Русия разчита частично на партия " Шор ", някои ветерани, някогашни чиновници на реда и хора, известни с връзките си с някогашния водач на Демократическата партия на Молдова - бизнесмена Владимир Плахотник.

russian covert operation in Moldova.
A staged coup to grab the power.
russia must be humiliated, defeated and Balkanized if you don’t want January 6th in each country that doesn’t yield to russian interests.
—????A n n a (@tweet4anna)

Според Санду задачата на протестните дейности е да се възкачи нелигитимна, проруска власт, " тъй че Русия да спре процеса на европейска интеграция на републиката и да употребява Молдова във войната против Украйна ".

На 9 февруари 2023 година президентът на Украйна Володимир Зеленски оповести на особено съвещание на Европейския съвет, че украинското разузнаване се е сдобило с руски документи, доказващи проектите на Русия да дестабилизира Молдова. На 10 февруари Молдовските разследващи служби потвърдиха, че учат информацията на украинските си колеги.

През 2022 година, след началото на съветската инвазия в Украйна, парламентарната асамблея на Съвета на Европа призна Приднестровието за окупирана съветска територия.

Руското външно министерство разгласи на 24 февруари 2023 година, че Украйна готви военна провокация против сепаратистката територия на Молдова. 

С изказването си Москва сътвори предпоставките да инсценира офанзива от " украински " войски, която би се трансформирала в мотив за разкриване на нова фронтова линия - в Приднестровието. Отделен е въпросът дали руската офанзива протича по проект и дали в този момент е узрял моментът да се пренасочват войски към друга територия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР