Не пропускайте закуската Сутрин стомахът е свикнал да отделя стомашни сокове.

...
Не пропускайте закуската
Сутрин стомахът е свикнал да отделя стомашни сокове.
Коментари Харесай

Дори не сте предполагали колко вредите на стомаха си така

Не пропускайте закуската

Сутрин стомахът е привикнал да отделя стомашни сокове. Ако се пропусне закуската, в него няма да има храна и соковете ще навредят на хранопровода и стомашно-чревната лигавица. Това ще провокира язви, проблеми с жлъчката и в случай че продължим дълго по този начин, могат да се образуват камъни в нея. Освен това, в случай че не закусим добре, най-вероятно на обяд ще преядем и ще натоварим ненужно стомаха.

 

Важно е и какво закусваме. Първото ястие за деня е желателно да се състои от топла и калорична храна. Един от подобаващите разновидности за закуска е: топла каша (може да се размени и с чаша прясно или соево мляко), едно яйце, филия самун (или друго тестено изделие).

 

Откажете се от лютата и пържена храна

В умерени количества лютото затопля стомаха, само че прекаляването с него нервира стомашната лигавица и жлъчката. Пържената храна също не е от най-полезните за организма, тъй като мазното затруднява храносмилането, натоварва работата на органите и елементарно провокира киселини, гадене и други неразположения.

 

Хората, които към този момент имат язва на стомаха и хранопровода, би трябвало да изключат лютото от менюто си и да го прибавят едвам откакто оздравеят, само че даже тогава не трябва да прекаляват с него. Освен това не би трябвало да го ядат на празен корем. За да защитят стомашната лигавица, преди този момент могат да изпият чаша прясно мляко. А пърженото по принцип е желателно да се изключи или най-малко да се ограничи мощно, тъй като то не е от изгода нито за стомаха, нито за фигурата.

 

Не пийте кафе на гладно

Кафето на празен корем може да учести сърцетуптенето и да навреди на стомашната лигавица. Причина за това са кофеинът и таниновата киселина в него, които подтикват секрецията на стомашна киселина. Затова не пийте кафе на гладно, тъй като това ще повлияе на храносмилането и усвояването на храната от стомаха, в по-тежките случаи може да провокира даже язва. Докато пиете кафето заран, е желателно към него да добавите сладкиш или да го изпиете след закуската или обяда. Това ще помогне на храносмилането, изключително на  висококалоричните храни и няма да подразни стомаха.

 

По-полека с алкохола

Някои хора обичат да отпускат напрежението след тежък ден с чашка алкохолно пиво. Но би трябвало да сте наясно, че алкохолът също вреди на стомаха. Ако това се случва на гладно, може да провокира кървене и язва, а честата му приложимост да докара до задържането на високи концентрации етанол. Директният контакт на алкохола с лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника ги поврежда. А когато той е в комбиниране с газирани питиета, вредата внезапно се усилва. Експертите настояват, че някои типове алкохол са по-малко рискови за стомаха и даже има и изгоди за здравето. Но би трябвало да се внимава с количествата.

 

Не бива да се изпиват повече от 100 грама узо или ракия на седмица, а вино – най-вече по три чаши дневно. Преди да посегнете към алкохола, най-добре да изядете едно яйце или някакво месо, тъй като храните с високо наличие на протеини оказват помощ на организма да понижи абсорбацията на алкохола. Освен това не забравяйте рекомендациите на СЗО – наложително следва да имате най-малко 3 дни в седмицата, в които не приемате нито капка алкохол.

 

Зеленият чай също нервира стомаха

Някои китайци са неразделни със зеления чай през целия ден и още със ставането изпиват по една чаша. Но за разлика от останалите типове чай, неговите листа не минават ферментация при обработката, по тази причина полифенолите и кофеинът в тях са повече. Зеленият чай по принцип работи като антиоксидант, пази стомашната лигавица, защищава от язви, само че той не да се пие на гладно, тъй като нервира стомаха, нарушава секрецията на стомашните. сокове и храносмилането. Ако сте фен на тази напитка, най-добре е да й се насладите сред храненията и да не прекалявате с количествата.

 

Наслаждавайте се на храната

За да спестят време, някои хора закусват по пътя за работа, а до момента в който обядват и вечерят, не престават да четат или да са пред компютъра. Стомахът обаче не е удовлетворен от такова отношение. Храносмилането е напрегната и трудоемка работа, нуждае се от задоволително количество кръв. Храненето в придвижване или когато вниманието е ангажирано с нещо друго провокира битка за кръв сред стомаха и мозъка. С течение на времето се появяват стомашни разстройства. Когато се храните, насочете цялото си внимание към този развой, яжте постепенно и предъвквайте храната, наслаждавайки се на това, което е в чинията ви. С това ще ощастливите стомаха.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР