Не приемам понятието демографска катастрофа. Демографските процеси са последица от

...
Не приемам понятието демографска катастрофа. Демографските процеси са последица от
Коментари Харесай

Доц. Спас Ташев : България се топи с 62 хил. души годишно

" Не одобрявам понятието " демографска злополука ". Демографските процеси са последица от нещо друго, те не текат самоцелно. Може да приказваме за рецесия във факторите, които провокират демографския срив. Трябва да повлияем върху факторите посредством дълготрайна политика. Към сегашната обстановката в страната, когато се борят за държавно управление, това е прекомерно надалеч от разбирането за устойчива политика в региона на демографията ", съобщи ръководителят на департамент " Демография " в ИИНЧ към БАН доц. Спас Ташев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му към този момент се трансформира в фантазия да имаме постоянно държавно управление 4 години, а даже в границите на един цялостен мандат не може да се направи съвсем нищо във връзка с демографската политика.

" Скептичен съм по какъв начин може да се повлияе на демографските процеси, само че обществото би трябвало да бъде взискателно към партиите, които за две години пет пъти вършат избори. Трябва да сложим въпроса по какъв начин виждат оправянето с демографския срив. Никой политик не се интересува какво ще бъде след 20 години ", посочи доцент Ташев в студиото на  " Денят ON AIR ".

Той уточни, че през 1989 година популацията ни е било съвсем 9 млн., до момента в който в този момент сме 6,5 млн., съгласно последните данни, в чиято обективност гостът не е уверен.

" Лично аз познавам хора, които нито са преброени онлайн, нито са посетени от преброител, който да попълни анкетната им карта. Когато нямаме обективните данни, доста мъчно може да създадем точна диагноза на процесите и да предложим лекуване. Намаляваме с съвсем 62 хиляди души годишно. Имаме малко ползване и застаряващо население, все по-малко чужденци ще влагат в нашата стопанска система ", сигнализира доцент Ташев.

Оказва се, че смъртността доминира, само че делът на емиграцията напълно не е дребен. По време на пандемията част от българските емигранти са се върнали у нас, само че след облекчение на ограниченията незабавно са напуснали страната ни, стана ясно от думите на госта.

" Загубата е, че емигрира най-вече младо население в детеродна възраст. Тази миграция основава усложнения при основаването на фамилии. Все по-трудно тези хора се връщат в страната. Бесарабските българи пристигнаха в България и ние не им помогнахме. Помогнахме на украинските бежанци, само че на българите от Украйна не. Постояха и си потеглиха ", сподели още доцент Ташев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР