Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички

...
Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички
Коментари Харесай

Здравният министър нямало да се обяснява с политически лидери: Не правя циркове, няма да подам оставка

„ Не върша циркове, а си правя работата. Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически водачи “. Това съобщи пред БТВ министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков във връзка абсурда към промяната на шефа на болница „ Пирогов “.

Хинков беше упрекнат от Асен Василев, че прави циркове и блокира страната.

„ Няма да подам оставка за такова нещо. Тя би трябвало да се изиска от премиера, който ме е назначил и след това да се гласоподава в Народното събрание. Но моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги съветвам на политическо равнище. Те не са политически решения “, акцентира министърът на опазването на здравето.

„ Ако не взема тези решения във връзка с проблема „ Пирогов “, може да бъда упрекнат в занемареност. Затова върша този ход. Това, че това обърква някакви сметки и основава проблеми от политическо естество, аз не мога да го реша “, разяснява още той.

Като образец за нарушавания на настоящия шеф на лечебното заведение доктор Валентин Димитров той даде три публични поръчки за здравна инсталация, всяка за над 70 000 лева, без да е осъществено наложителното координиране с Министерството на здравеопазването.

„ Директорът носи отговорност за публичните поръчки, тъй като неговият автограф стои под тях, безапелационен е проф. Хинков “, макар че беше обяснено, че сходни решения се вземат на друго равнище – ръб на шефовете.

Според министъра най-голямата незабавна болница в страната запада и по тази причина доста положителни експерти я напущат. 

Относно изказванието, че лечебното заведение е на облага, той разяснява, че това се дължи на изтеглен заем. „ Със заема  той почиства всички отговорности досега. Това не значи, че предприятието е на облага, това значи, че е декапитализирано “, твърди министърът.

За да потвърди изказванието за декапитализация на болничното заведение той разгласи данните за загубите на лечебното заведение – към 30 септември 2023 година те са 31,4 млн., лева, а към 30 септември 2022 година са били 24,3 млн. лева

На въпроса за какво не е съобщил за рокадата в „ Пирогов “, която е направена още преди 10 дни, той отговори: „ Знаех какво ще се случи “. „ Няколко пъти съветвах промяната с проф. Ангелов, той ме убеждаваше да не го върша. Очевидно от него идва най-голямата опозиция “, сподели още министърът на опазването на здравето.

В диалога по телефона се включи и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. „ Ще помоля Христо Хинков да не ме употребява като смокинов лист и да се крие зад мен “, прикани ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

 „ Пирогов “ няма да бъде заменен, тъй като в одитния отчет на болничното заведение няма нищо притеснително.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР