Не повече от 8 процента от работодателите в България смятат

...
Не повече от 8 процента от работодателите в България смятат
Коментари Харесай

42% от бизнеса предпочитат съкращения пред схемата 60/40

Не повече от 8 % от работодателите в България считат да се възползват от марката в помощ на бизнеса, известна като 60/40, при която страната поема 60 на 100 от заплатата, върху която е бил обезпечаван служащият, само че единствено в случай че компанията заплати останалите 40 на 100 и осигуровките. Над 40 % от компаниите избират да съкратят част от хората си, а близо 50 % ще комбинират и насилствен заплатен или неплатен отпуск за справяне с рецесията. Седем % пък считат да съкратят всички свои чиновници.

Това сочат данните от анкета измежду 759 членове на Българската стопанска камара (БСК). От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пък приканиха държавното управление за промени схемата на 60/0, която на процедура е като при редуциране на чиновници и изпращането им на трудовата борса, само че хората остават да се водят на работа във компаниите. Това е моделът в Германия за подкрепяне на бизнеса и съгласно организацията българският бюджет може да издържи сходна помощ с 1 милиарда лева

Анкетата на БСК, която към момента е открита за отговори, демонстрира, че от мярката 60/40 ще се възползват не повече от 8% от работодателите, преобладаващият % от които (44%) са с личен състав до 10 души. 55% от тях оперират в областта на услугите, 35% - в търговията, 10% - в промишленост. 48% от искащите да се възползват от мярката работят на ненапълно работно време с вътрешна заповед, 37% напълно са прекратили активност след заповедта на Министъра на опазването на здравето, а 15% са с напълно прекъсната активност с вътрешна заповед на съответния шеф по отношение на пазарната обстановка, сочат данните.

Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, възнамеряват други ограничения във връзка с личния състав. Най-много от тях – 42 на 100, възнамеряват частични съкращения. Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия личен състав в заплатен или неплатен отпуск, а 12% възнамеряват да понижат трудовите хонорари.

Забавяне и понижаване на заплатите готвят част от компаниите
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР