Не повече от 20 зелени активисти, заедно с няколко репортера,

...
Не повече от 20 зелени активисти, заедно с няколко репортера,
Коментари Харесай

Двайсет зелени протестираха срещу Закона за насърчаване на инвестициите

Не повече от 20 зелени деятели, дружно с няколко репортера, пристигнаха на оповестения народен митинг против измененията в Закона за поощряване вложенията, написа Еко Новини.

Еколозите постояха към 30 минути пред стълбите на Парламента и след това се разотидоха. Това е следващото доказателство за от дълго време рухналото публично доверие към еколозите и тяхната партия „ Зелено придвижване “, която е част от Коалицията ПП-ДБ.

Зелените стачкуват, тъй като не са съгласни с новите законови промени, които поставят завършек на продължаващия от тяхна страна към този момент над 25 години екологичен рекет върху обектите от национално значение, националната сигурност и енергетика.

Припомняме, че през тази седмица група депутати предложиха за гласоподаване на второ четене в Народното Събрание промени в Закона за поощряване на вложения, който ще ограничи възможностите на зелени екологични неправителствени организации да бавят и апелират процедурите по утвърждение на обектите от национално значение.

Такива са построяването на 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй, автомагистрали, тунели, мостове, жп линии и тези, свързани с националната сигурност. Съкращават се периодите за изговаряне от способените органи при реализацията на тези планове.



Въвеждат се следните промени:
За огромните капиталови планове от национално значение се връща едноистанционното обжалване на екологичните оценки, със период за изговаряне от Върховния административен съд до 6 месеца. Припомняме, че през 2017г. Народното събрание, с цел да спре умишленото блокиране на огромни планове от зелени Неправителствени организации, вкара едноинстанционното обжалване. В следствие, както Еко Новини заяви, под натиска на еколозите и на някогашния министър Борислав Сандов, през 2022г. Парламентът извърши промени, които върнаха двуинстанционното обжалване. Въвежда се безмълвното единодушие, когато в продължение на 14 дни Министерство на околната среда и водите не се произнесе по искане за Екологична оценка или Оценка на въздействието върху околната среда. Съкращават се два пъти периодите за изговаряне от Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда по екологичните процедури. Подобно на практиката във множеството европейски страни, периодите за годност на решенията по Оценка за влияние върху околната среда(ОВОС) се удължават от 5 на 15 години.
Променят се и текстове от Закона за устройство на територията(ЗУТ). Дава се опция общите устройствени проекти на общините да се трансформират със заповед на министъра на районното развиване или от регионалния шеф. Не както беше до момента с дълги процедури, които лишават години. Така съществено се облекчава работата на Общините и се дава опция за развиване на селищните системи.

Съкращават се и периодите за създаване на обектите от " Стратегическа значимост ", като тези от националната сигурност и енергетиката.

Всички тези промени ще дадат внезапен старт на реализацията на плановете по Плана за възобновяване и резистентност и на всички огромни инфраструктурни обекти.

     
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР