Не подпомагаме партии и политици. Това заяви в предаването 120

...
Не подпомагаме партии и политици. Това заяви в предаването 120
Коментари Харесай

Президентът на „Америка за България“: Не подпомагаме партии и политици, нито протести. Нещата, в които ни обвиняват, нямат връзка с нас

Не подкрепяме партии и политици. Това съобщи в предаването „ 120 минути “ Нанси Шилър, президент на фондация „ Америка за България “.

„ О, историята е дълга. 15 години към този момент стана откогато сме тук. Българо-американският капиталов фонд, който е предшественикът на Фондация „ Америка за България “ беше основан тук през 1991 година Първото ми посещаване в България беше през 1992 година “, изясни тя.

Признава, че от този момент насам е станала очевидец на доста промени. И тези промени са в действителност коренни, твърди тя.

„ Видях превръщането на стопанската система от следена в такава, в която процъфтяващи икономически браншове бележат напредък - софтуерните браншове да вземем за пример. Наистина настъпиха забележителни промени през миналите тридесет години. Споменахте по какъв начин се упражнява демокрацията. Именно „ упражнява “ е вярната дума. Защото демокрацията би трябвало да се упражнява всеки ден. Независимо дали си в България или в друга страна от Европейския съюз, или пък в Съединените щати. Демокрацията изисква от жителите да са ангажирани и да наблюдават събитията – в най-близкото им обграждане, в страната. И да упражняват своя глас въз основата на видяното и на убежденията си. Независимо какъв брой пъти ще би трябвало да гласоподават “, съобщи още тя.

Според нея в случай че не се гласоподава, хората се отхвърлят от правото си на глас. „ Ето на това би трябвало да продължава да се обръща внимание в България. Както и в Съединените щати. То е значимо за всяка една страна “, безапелационна е Нанси Шилър.

Връща се към спомените си от 1992 година „ О, толкоз доста неща помня. Помня какъв оптимизъм цареше тогава. Хората бяха по този начин въодушевени от измененията, които предстояха. От опцията сами да дефинират ориста си. И кариерите си, и образованието си. Къде да живеят в страната. Невероятно време беше. И продължава да бъде. Промените не престават “, твърди тя.

Президентът на фондацията твърди, че задачата на „ Америка за България “ остава непроменена.

„ Тук сме, с цел да работим дружно с българите за развиване на частния бранш в страната и подсилване на държавните институции. А по какъв начин на процедура изпълняваме тази задача – съвсем по същия метод, както и тогава. Вниманието ни е ориентирано към четири области: бизнес, предприемачество и технологии. Това е една от тях. В нея в центъра на напъните ни е образование на бъдещите  предприемачи, образование по технологии от ранна възраст, показване на технологиите пред учащите се, тъй че да се приготвят за 21 век. Правим го чрез редица разнообразни безплатни грантове, уповавам се да имаме време да поговорим за тях, тъй като имаме над 1000 отпуснати грантове от началото до момента “, изяснява още тя.

Допълва, че втората област е средата, предразполагаща към развиване на бизнеса. „ Това значи присъединяване на жителите, ангажираност, господство на правото и обезпечаване на равни условия за изява, тъй че всички бизнеси да имат триумф. И да се третират по един и същи метод “, безапелационна е Нанси Шилър.

Третата област съгласно нея е културното завещание и туризмът обвързван с природата. „ Причината да е по този начин се крие в желанието ни да отдадем заслуженото на всичко, което прави българската просвета толкоз неповторима. Историята е толкоз неповторима. Това е метод да се подкрепят хората по места чрез локалния туризъм. И Епископската базилика е един ослепителен образец за това “, отбелязва още тя.

Не пропусна да разяснява и тематиката за корупцията. „ Да си го кажем напряко. Съединени американски щати нямат имунитет против нея. Но е належащо да има структури, които да се оправят с нея. Да, фондацията ни дава средства на Антикорупционния фонд, на „ Трансперънси интернешънъл “, тъй като отчетността и прозрачността както в бизнеса, по този начин и в държавната власт, са от сериозно значимо значение. За да съществува преуспяващ частен бранш, наложително би трябвало да има отчетност и бистрота “, безапелационна е тя.

Нанси Шилър е безапелационна, че „ Америка за България “ не подкрепя политически партии. „ Фондация „ Америка за България “ не подкрепя политици. Фондация „ Америка за България “ не подкрепя митинги. Ние сме неправителствена, самостоятелна, непартийна, самофинансираща се фондация. Всички тези неща, в които ни упрекват, нямат връзка с фондация „ Америка за България “. Просто не го вършим, съобщи тя.

Инфо: бТВ

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР