Не по-рано от 4 до 5 години може да има

...
Не по-рано от 4 до 5 години може да има
Коментари Харесай

Не по-рано от 4 до 5 години може да има детска болница

Не по-рано от 4 до 5 години може да има детска болница. Това стана ясно по време на второто четене на бюджета за идната година. Спор породи за парите за отчуждителните процедури за градежа й.

Финансовият министър Асен Василев изясни, че нямало явен терен. Шефът на здравната комисия Костадин Ангелов пък сподели, че към този момент се работи по отчуждителните процедури на терена.

От " Възраждане " настояха да се понижи въздействието на НПО-тата. Има ли страна, какъв брой години ще приказваме за детска болница, ядоса се и Иван Ченчев от Българска социалистическа партия.

Депутатите са срещу детската болница да се " забие " в Горна Баня, както се показаха, само че ще се строи там, тъй като теренът бил консенсусен. Бившият здравен министър Костадин Ангелов също призна, че теренът не е подобаващ. Но публичният съвет не желал да се повдига въпросът, с цел да не се отсрочва градежа.

Политическите водачи внасят в деловодството одит на всичко свършено по построяването на Детска болница и министърът да рапортува в отрасловата комисия всеки месец. А проблем е и потребността от прилежащата инфраструктура, задръстването по Околовръстното, хеликоптерната площадка. Не стартира от началото процесът, извървян е доста път, включи се и Васил Пандов от ПП-ДБ. Да не се политизира тематиката, настоя националният представител.

Важното е, че още 5 години няма да имаме детска болница, посочи Иван Ченчев, на фона на това, че частни лечебни заведения никнат като гъби.

По време на дебата Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ съобщи, че за детска болница е подобаваща резиденция Лозенец, само че беше репликиран, че по-лесно това може да се случи на терена на болница " Лозенец ".

Асен Василев изясни, че в случай че има потребност от спомагателни средства, те ще бъдат дадени, откакто има виза за градеж. Предварително пари не се давали. А записването на текста за построяването на детска болница в Закона за бюджета подсигурило, че тя най-сетне ще се случи.

Никакви НПО-та, държавното управление да каже ще прави ли болничното заведение, настоя и социалистът Румен Гечев. Иван Ченчев пък изиска от парламентарната естрада краткотрайна комисия, която да следи построяването на детската болница.

В началото на месец декември обаче на изключително съвещание, в наличието на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, Общественият съвет за създаване на Национална детска болница бе осведомен с план-графика на дейностите, които следва да бъдат осъществени за осъществяване на плана.

Според написаното до края на декември 2023 година би трябвало да бъде възложен разбор " Оценка на потребностите за основаване на Национална педиатрична болница в град София ", изпълнен от екип на Европейската капиталова банка (ЕИБ). Отново до края на годината следва и сключването на Споразумение с Европейска инвестиционна банка за даване на безплатна техническа помощ по правенето на три отчета - " Структура, обсег и потенциал " на Националната педиатрична болница (НПБ), " Функционална стратегия (техническо задание) " и " Обхват на съоръжение и обзавеждане ". Заданията би трябвало да бъдат изпълнени в период от 24 седмици след сключване на Споразумението.

Паралелно с това, би трябвало да бъде направено геоложко и хидрогеоложко изследване на терена, а след привършване на процедурите по обжалване на публичната поръчка, ще започва и събарянето на съществуващите здания в избрания терен. Зададените периоди за изследването на терена и събарянето на постройките са надлежно 12 и 28 седмици от датата на пускане.

След това следва издаването на ВИЗА за планиране на бъдещия обект. Когато документът бъде публикуван ще се премине към оповестяване на процедура по желание на архитект и авторски контрол на болничен комплекс. Заложеният период за проектирането на Националната детска болница е 5-6 месеца. При подготвен план, той следва да получи утвърждение от Министерството на районното развиване и благоустройството, което издава и разрешението за градеж. На базата на това позволение се афишира процедура за избор на реализатор за построяването на НПБ.

Срокът за градеж на бъдещата Национална педиатрична болница е 28 месеца. Когато постройката е реалност Министерство на регионалното развитие би трябвало да издаде Удостоверение за въвеждане в употреба. Междувременно следва да бъдат оповестени и процедури за избор на снабдители за съоръжение и обзавеждане.

Припомняме, в края на май 2023 година бе оповестено, че планът за Национална детска болница към този момент е с утвърден Подробен устройствен план - Подробен организационен проект, откакто бе взето решение за терен в столичния квартал " Горна баня ", който бе възложен от Столична община.

При строителството на болничното заведение стана ясно, че ще има присъединяване и от Европейската капиталова банка (ЕИБ). През лятото тази година се очакваше до януари 2024 година да стартира самото създаване, а до две години и половина болничното заведение да е подготвена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР