Не по-ниска заплата от 1300 - 1350 лева трябва да

...
Не по-ниска заплата от 1300 - 1350 лева трябва да
Коментари Харесай

Поне 2700 лева за 3-членно семейство, за да върже двата края

Не по-ниска заплата от 1300 - 1350 лв. би трябвало да получава всеки българин, с цел да може да понесе ценовия потрес тази есен и зима. Очакванията са в края на годината издръжката на тричленно домакинство (двама възрастни и едно дете) да нарастне с 4-5 на 100, което значи и двамата в фамилията да работят и да се подписват месечно против приблизително 1350 лв., или общо 2700 лв.. Това сочат изчисленията на КНСБ в последното им експресно изследване за динамичността на цените на съществени хранителни и нехранителни артикули.

Ценовото цунами се дължи на няколко фактора - фрапантния скок на петрола и на природния газ на интернационалните тържища. Плюс още една типично българска причина - рекордния скок на тока за бизнеса. Той пък пристигна от неразбориите на енергийния пазар у нас и криворазбраната му регулацията. На доста места в Европа бизнесът записва доста безценен ток, само че нашият се оказа два пъти по-скъп.

Такава наклонност се следи и в останалите развити стопански системи, изясняват специалисти. Годишната инфлация в Еврозоната се чака за август 2021 година да бъде 3% по отношение на 2.2% към юли, демонстрират предварителните данни на Евростат. Това е рекордна инфлация за последните съвсем 10 години. Основната причина за нея са енергийните артикули, които за година нарастват с 15.4%. Но в доста по-умерени граници е покачването на цените на храните, алкохола и цигарите с 2% и на услугите с 1.1%. С изключение на Финландия, Португалия, Малта и Гърция, в останалите страни прогнозната инфлация за предишния месец нахвърля признатата за здравословна инфлация от 2%, показват от КНСБ.

Ще ни стигне ли заплатата

Заплатата, посочена от синдиката като „ задоволителна “, с цел да не промени семейството нормалния си метод на живот, е по-ниска от междинната за страната. По данни на Национален статистически институт за второто тримесечие на тази година тя е 1525 лв., а за Пловдив-област много по-ниска - 1339 лв.. Тоест да допуснем, че пловдивчани някак си ще се оправят. Но региона е на шесто място по заплати от 28-те области в страната. И живеещите в районите след нас мъчно ще вържат бюджета. За информация ​- междинното заплащане на дъното на класацията - Благоевград, е 999 лв..

Факт е че, междинната работна заплата за страната нараства с 14.1% за едногодишен интервал, само че едвам 30% от наетите лица получават междинна и над нея за страната, регистрират от КНСБ. По-спокойно сигурно ще живеят заетите в публичния бранш ​- тези на държавната ясла. Пак статистика - за второто тримесечие служителите взимат приблизително 1637 лв., а в частния бранш - 1489 лв.. И няма никаква индикация за понижение на възнагражденията тъкмо в публичния бранш.

Минималната работна заплата нараства от началото на годината с 6.6%, само че с повишение на инфлацията на жизненоважни артикули и услуги този растеж напълно не е задоволителен, с цел да се резервира покупателната дарба на към 502 хиляди (23.4%) наети лица, пресмятат от КНСБ.

Най-тежките месеци предстоят

Най-тежките месеци за фамилния бюджет занапред предстоят. Увеличението на цените на тока и парното ще окажат директно въздействие за повишаване на издръжката на живота. През летните месеци тези разноски са по-малки и част от семействата заделят средства от този момент, с цел да поемат по-високите зимни сметки. Всички тези данни приказват за увеличение на каузи на енергийно бедните българи тази зима, а помощта за тях ще бъде безусловно нерелевантна на новата действителност, регистрират синдикалистите.

Заради тока и горивата ще нарастне всичко по пазари и магазини. Хипотетично е допустимо да се допусне, че бизнесът ще има опция да поеме тези промени, откакто през пандемичната 2020 година при понижение на цените на природния газ и превоза нямаше фрапантно отражение в цените на артикули и услуги от първа нужда, показват от синдикатите. Но опитът е посочил, че в пазарната стопанска система това не се случва. Редакция на цените има единствено в посока нагоре.

Хлябът удари два лв., олиото подмина четири

Безспорен първенец по повишаване е слънчогледовото олио, като за едногодишен интервал растежът в цената е с 43%. Ралито стартира още през месец март, разследване от по-слабата годишна продукция и въздействието на интернационалните тържища, където и сега се регистрира фрапантното повишаване на котировките на суровото слънчогледово масло. Средната цена на слънчогледовото олио в този момент е 3,86 лева, при 2,70 лева през септември 2020 година В Кюстендил да вземем за пример, където междинната заплата е с една трета по-ниска от междинната за страната, литър олио върви приблизително по 3,88 лева Това значи, че в случай че със междинната заплата за страната могат да се закупят 390 литра олио, то със междинните заплати в Кюстендил могат да се закупят едвам 259 литра, или с 1,5 пъти по-малко. Най-висока стойност на междинната цена се записва в Бургас и Ямбол, надлежно 4,45 лева и 4,25 лева Но и Пловдив не остава по-назад. В момента най-скъпата едрова цена е записана точно в региона, сочат данните на Комисията по тържищата и борсите. То потегля от складовете на цени сред 3 и 3.80 лв. за литър.

Регистрира се нарастване на цените и при хлебните произведения. Самун “Добруджа “ нараства с 4.2%, освен това кг пшенично брашно регистрира растеж със 7.3%. Средната цена на насъщния доближава 1,72 лева, при 1,65 лева преди година. Независимо от предвижданото възобновяване на производството на пшеница през 2021 година, изкупните цени на пшеницата в България остават относително високи, отразявайки развиването на интернационалните пазари. Прогнозите на главните интернационалните анализатори сочат продължаващо повишаване на световното ползване на зърнени култури през 2021/22 година, в т. ч. и на пшеница, което ще попречва по-осезаемо намаляване на цените. Наред с това хлебопроизводителите декларират повишение през септември на цените на хляба с най-малко 10 ст. като разследване от скъпия ток. Очакванията са кг самун в края на годината да коства към 1,80-2 лева

Цените на някои зеленчуци също бележат доста повишаване за годишен интервал. При това, обратно на логиката, скачат цените на сезонния зеленчук. Средната цена на доматите е 2,65 лева, при 2,25 лева преди година. Във Варна междинната цена на домати доближава ​- 4,03 лева, в Бургас ​- 3,40 лева, а в Кюстендил - 2,70 лева

Ръст на цените се следи и при плодовете. Най-търсена в този момент е прасковата, която в комерсиалната мрежа се предлага с 24.1% по-висока цена в съпоставяне със септември 2020 година Средната цена е от 3,30 лева, при 2,66 лева през 2020 година Най-високи стойности се записват в Добрич ​- 4,49 лева, Бургас - 4,30 лева, и Пловдив - 4,10 лева (виж таблиците).



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР