Не плюйте по професията, която стои в основите на възпитанието

...
Не плюйте по професията, която стои в основите на възпитанието
Коментари Харесай

Не превръщайте учителите в пре-пре-пре-сдъвквана политическа дъвка*

Не плюйте по специалността, която стои в основите на възпитанието

Не почитате ли учителите, не почитате личните си деца… и себе си. Защото педагозите са този огромен и безрезервен тим, на който изискуем най-малко, но най-малко това. В противоположен случай дупките са другаде и пробиват доста по-надълбоко в нашата нематериалност.

Не плюйте по специалността, която стои в основите на възпитанието. Защото всяко надменно държание по отношение на носителите на духовността, потвърдено е във времето, че стремително се санкционира. Нямаме право на принуждение, даже и с думи, над тази толкоз благородна работа, изискваща любов и себераздаване от хората с задачата да построяват и предизвикват децата ни да порастват като будни младежи с готовност да се развиват и основават своя път с мъдрост и обич към знанието.

Уважавайте учителите, това е най-малкото, което сигурно ще ги стопли. Защото като човек, чието семейство е обвързвано с просветата, ще кажа, че не от десетилетие трудът им се подценява, от доста повече е. А учителите заслужават най-хубавото възнаграждение и отношение, само че уви...





Болката и обидата на учителите са прекомерно близки до сърцето ми. Аз също съм в системата, брачната половинка ми, майка ми се пенсионира след много години в образованието. Колко почтена е учителската пенсия, тук няма да разясня.

Мога дълго да продължа да приказвам, само че ще завърша с думите на Васил Априлов, които имам вяра, че всеки от нас споделя:

„ Моето предпочитание не е да покажа своята ерудиция. Аз не копнея за популярност, моята цел се състои в това да бъда потребен на моите съотечественици, да направя положително, да ги поощря... "

Това са учителите, не ги обиждайте, както споделих, цената след това е висока. Доказаха го и политиците – в годините едни от тях разтурват седенки, други броят дупки в чорапогащи, само че до ден-днешен една чиста учителска заплата е под междинната за страната… Затова не превръщайте и дребното останали будители в пре-пре-пре-сдъвквана политическа дъвка.

*Коментар от профила на бургаския държавник Иван Ненков, който бе и заместник-директор на елитното ОУ „ Братя Миладинови “. Заглавието е на Флагман.бг.

 

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР