“Не пишеш, защото искаш да кажеш нещо. Пишеш, защото имаш

...
“Не пишеш, защото искаш да кажеш нещо. Пишеш, защото имаш
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Франсис Скот Фицджералд

“Не пишеш, тъй като искаш да кажеш нещо.
Пишеш, тъй като имаш какво да кажеш. ”

Фицджералд има доста какво да каже на света, ловко пречупвайки персоналния си живот през призмата на вдъхновението и гения. И въпреки да е част от “Изгубеното потомство ”, неговите произведения се оказват пътеводната светлина за огромна част от родените след него.

Той е олицетворение на американската фантазия – млад, хубав, с пари и ранен триумф. Творчеството му оставя трайна диря освен в Америка, само че и в целия свят – известна под името “Ерата на джаза ”.

И въпреки да умира прекомерно млад, ние сме сигурни, че е живял пълноценно. Доказателство са любопитните обстоятелства, които ви представяме за него.

1. Дядото

Дядото на писателя по майчина линия – Филип Франсис МакКуилиан е истински Джей Гетсби. Той емигрира от Ирландия през 1842 година и се открива в Илинойс, Съединени американски щати. Също като Гетсби, МакКуилиан се откъсва от корените си и построява живота си отначало. През 1857 година се мести в Сейнт Пол, Минесота и стартира да води сметките на компания за хранителни артикули на едро.

На 38 години стартира личен бизнес и бързо прави положение. Израства бързо от безпаричен бежанец до процъфтяващ предприемач. Умира млад – едвам на 43 години от продължителен нефрит, получен в резултат на прекарана туберкулоза. Оставя завещание от 6 милиона щатски $.

2. Родителите

A post shared by Francis Scott Fitzgerald (@francis__scott__fitzgerald)

Баща му – Едуард Фицджералд – родом от Мериленд, е с благородническо родословие, с ирландска и британска кръв. Освен това е буен католик. Само на 9 години, Едуард прекарва конфедеративни шпиони през река Потомак. Прави опити да се занимава с търговия, само че бизнесът му с мебели се проваля. Тогава се причислява към “Procter & Gambel ”. Майка му – Мери МакКуилиан – няма синя кръв, само че пък има голямото завещание от татко си.

3. Раждането

A post shared by Francis Scott Fitzgerald (@francis__scott__fitzgerald)

Той е роден на 24 септември 1896 година в Сейнт Пол, родният град на майка му Мери. Има две по-големи сестри. Едната – Луиз Скот Фицджералд – умира три месеца преди раждането му. Другата – Анабел – го въодушевява да напише един от първите си разкази.

14-годишната дама моли своя 19-годишен брат за съвет по какъв начин да бъде харесвана в обществото. Отговорът е писмо от 10 страници с подробни указания по какъв начин би трябвало да се облича, да води диалог, да носи косата и грима си, да танцува, да се усмихва, да се държи. Пет години по-късно, Фицджералд се сеща за писмото, което е изпратил на сестра си и го употребява за основа на описа “Бърнис се подстригва ”.

4. Името

A post shared by Francis Scott Fitzgerald (@francis__scott__fitzgerald)

Пълното име на писателя е Франсис Скот Кий Фицджералд. Той е кръстен на Франсис Скот Кий, който е създателят на националния химн на Съединени американски щати – “Знаме, обсипано със звезди ” и е отдалечен родственик на писателя по бащина линия.

5. Армията

A post shared by Francis Scott Fitzgerald (@francis__scott__fitzgerald)

След като схваща, че учебното заведение не е уместно за него, Фицджералд се причислява към армията. Назначен е като втори лейтенант във Форт Ливънуърт, под командването на бъдещия президент на Съединени американски щати и военачалник от армията Дуайт Айзенхауер, който Франсис въобще не харесва.

През 1918 година е назначен за втори лейтенант и изпратен в лагер Шеридан покрай Монтгомъри, Алабама и служи в 45-ти и 67-ми пехотни полкове. Толкова е обезпокоен да не почине, без да остави нещо след себе си и да разгласява разказ, че прекарва повече време в писане, в сравнение с в бойна подготовка.

6. Писането

A post shared by Francis Scott Fitzgerald (@francis__scott__fitzgerald)

Обича да разказва всяко събитие от живота си, защото по-късно намира ентусиазъм точно там. На деветгодишна възраст стартира да си води дневник. Освен това прави копие от всичките си персонални писма. Опасявайки се да не пропусне и най-малкия подробност, писателят има вяра, че всеки сходен материал е потребен в работата му.

От 1919 до 1938 година стартира да написа всичко в голяма счетоводна книга. В нея, с изключение на разнообразни значими финансови данни, най-интересният раздел е “Диаграма на моя живот ”.

7. Правописът

A post shared by Francis Scott Fitzgerald (@francis__scott__fitzgerald)

Въпреки големия гений, правописът на Фицджералд е меко казано ужасяващ. Това е и повода някои да имат вяра, че е страдал от дислексия. Литературният критик Едмънд Уилсън споделя, че “Отсам парадайса ” е една от най-неграмотно написаните и оповестени книги. “Великият Гетсби ” е написана с безчет правописни неточности, някои от които се разискват и до през днешния ден.

8. Любовта

A post shared by Francis Scott Fitzgerald (@francis__scott__fitzgerald)

В началото на 1918 година, по време на военно образование в Алабама, в един клуб, Фицджералд се среща с красивата Зелда. Баща ѝ е арбитър във Върховния съд на щата Алабама и е твърдо срещу тази връзка на щерка му. Но незабавно след уволнението си от армията, той ѝ предлага брак. Зелда е осъществявания със подозрения, само че приема. Пет месеца по-късно, осъзнавайки безпаричното си бъдеще с него, тя взема решение да се разделят. Но Фицджералд е безумно влюбен и това го окуражи да завоюва допустимо най-вече пари, за най-кратко време и да си я върне назад.

Писателят не стопира да твори и по този начин на 26 март 1920 “Отсам парадайса ” е оповестена. Седмица по-късно, Фицджералд и Зелда се женят в катедралата “Свети Патрик ” в Ню Йорк. В края на октомври 1921 година се ражда щерка им – Франсес Скот Фицджералд, наричана дребната Скоти.

Влюбените имат и доста хубави, само че и доста неприятни моменти, които към момента са тематика на размишления и пристрастености. Семейството се разделя. Франсис се отдава на алкохола и други дами, а Зелда отключва тежка форма на шизофрения. Лекува се в разнообразни клиники, до момента в който не умира при пожар в една от тях.

9. Любовницата

A post shared by Sally Koslow (@spkoslow)

Последната другарка на писателя е актрисата и световна хроникьорка Шийла Греъм. Връзката им е в действителност сериозна и той дълго я крие от Зелда. В Лос Анджелис негови съседи го канят на празненство, на което се среща с Шийла и незабавно се влюбва в нея. А се влюбва, тъй като открива в облика ѝ нещо от обичаната му, млада Зелда. Шийла пък печели от връзката им, тъй като се нуждае от ракета-носител в обществото. Двамата живеят умерено дружно и се възползват оптимално от връзките си.

10. Смъртта

A post shared by Francis Scott Fitzgerald (@francis__scott__fitzgerald)

На 21 декември 1940 година Фицджералд получава сърдечен удар и умира в жилището на Шийла в Холивуд. На погребението идват малко на брой близки, тъй като писателят е съумял да отблъсне съвсем всички свои другари.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР