Не пишем за първи път за NAS решения и вече

...
Не пишем за първи път за NAS решения и вече
Коментари Харесай

QNAP TS-464 NAS – верен партньор за файловете ни у дома и в офиса

Не пишем за първи път за NAS решения и към този момент сме ви запознавали с някои от моделите на един от известните производители QNAP, само че за тези, които срещат за първи път този термин, дано тази публикация стартира с едно обяснение.
Какво съставлява решението мрежово предпазване (network-attached storage или NAS)?
Мрежовото предпазване на данни (NAS) е профилирано предпазване на файлове, което разрешава на голям брой консуматори и разнородни потребителски устройства да извличат данни от централизиран дисков потенциал. Потребителите в местна мрежа (LAN) имат достъп до споделеното вместилище посредством общоприета Ethernet връзка. NAS устройствата нормално нямат клавиатура или екран и се конфигурират и ръководят благодарение на помощна стратегия, основана на браузър. Всяко NAS устройство се намира в локалната мрежа като самостоятелен мрежов възел, дефиниран от личен неповторим IP адрес. NAS се отличава с елементарен достъп, огромен потенциал и ниска цена. Устройствата консолидират съхранението на едно място и поддържат облачно равнище и задания, като архивиране и разархивиране на данни.

На процедура това значи, че можете да вържете едно сходно устройство в своята домашна или офис мрежа  и да държите там файловете си, тъй че да са налични за вас от всяко устройство, без да натоварват компютъра или смарт телефона ви. Това може да е безусловно всичко – за някои най-много фотоси и видео, само че и стратегии, скъпи архиви, книги и така нататък Днес за вас ще разгледаме може би едно от най-хубавите и универсални решения на пазара сега. Ето защо става въпрос.

Дизайн и функционалност на QNAP TS-464
TS-464 е с размери 168 × 170 × 226 mm  и има тегло от 2,26 кг без дисковете, изискан в черно-златиста цветова скица.

Зад преносимия челен панел се намират четири гнезда за дискове. Слотовете поддържат гореща замяна и побират 2,5- или 3,5-инчови дискове. Както съвсем всяко NAS устройство, TS-464 не се доставя с твърди дискове, тъй че се подгответе да доставите свои лични. Вдясно от преносимия панел са ситуирани светодиодни знаци за зареждане и положение, LAN и USB интензивност и интензивност на дисковете. Тук ще откриете също по този начин порт USB 3.2 Type-A, бутон за зареждане и бутон за прекопирване с едно допиране за потребление с USB външен диск.

На задния панел се намират два 2,5GbE LAN врата, които можете да обедините, с цел да създадете 5GbE връзка; втори USB-A 3.2 порт; два USB 2.0 порта; HDMI 2.0 изход; жак за захранване; и бутон за нулиране. Има и похлупак за нископрофилния PCI Express слот, който може да побере 10GbE мрежова карта, QNAP QM2 карта (Отваря се в нов прозорец) (по създание PCI Express SSD на разширителна карта, употребена за ускорение на продуктивността на NAS) или USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) карта. Един 120-милиметров вентилатор защищава вътрешните съставни елементи от прегряване.

TS-464 предлага общ евентуален оптимален вътрешен потенциал до 88 TB, когато е конфигуриран с четири 22TB диска. Той поддържа конфигурации JBOD, Single, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 и RAID 10. Под капака са ситуирани четириядрен процесор Intel Celeron N5095, 4 GB DDR4 памет (с опция за разширение до 16 GB) и 4 GB флаш памет. NAS устройството употребява UHD Graphics енджина на Intel за транскодиране на видео в действително време и има два M.2 слота, подобаващи за предпазване на твърдотелни дискове или SSD кеширане. Като опция можете да употребявате слота, с цел да инсталирате карта Гугъл Edge TPU, с цел да ускорите разпознаването на лица и изображения, когато употребявате приложението за ръководство на фотоси QuMagie.

Софтуер
NAS се ръководи благодарение на операционната система QTS 5, която предлага десктоп, сходен на Windows, с цветни плочки за лесна навигация. Когато стартирате операционната система за първи път, десктопът е напълнен с плочки за Control Panel (Контролен панел), File Station (Файлова станция), Storage & Snapshots (Съхранение и снимки), App Center (Център за приложения), Help Center (Център за помощ), HDMI Display Applications (Приложения за дисплей), Virtualization Guide (Ръководство за виртуализация) и iSCSI & Fibre Channel (iSCSI и нишковиден канал). Нова плочка се прибавя всякога, когато изтеглите стратегия от Центъра за приложения.

Плочката Control Panel (Контролен панел) отваря екран с подменюта за настройване на систематични настройки, задаване на потребителски права и квоти, основаване на споделени папки и настройване на мрежови и файлови услуги. Използвате плочката File Station, с цел да създавате връзки към файлове, да споделяте папки и файлове и да преглеждате файлове и папки, които други консуматори на NAS са споделили с вас. Плочката Storage & Snapshots (Съхранение и снимки) отваря екран, на който можете да създавате пулове за предпазване и томове, да управлявате положението на дисковете, да създавате и управлявате аварийни фотоси на всеки пул за предпазване и да конфигурирате външни устройства за предпазване.

Екранът HDMI Display Applications (Приложения за проявление на HDMI) дава портал, където можете да инсталирате и да получите достъп до мултимедийни приложения, като VideoStation, MusicStation и Spotify. Докоснете плочката iSCSI Storage (Съхранение на iSCSI), с цел да създадете iSCSI цели и LUN-и; докоснете Ръководство за виртуализация, с цел да видите информация за потреблението на TS-464 в среда Citrix XenServer, Microsoft Hyper-V или VMWare vSphere. И най-после, плочката Help Center (Център за помощ) отваря екран, където можете да получите достъп до управлението на QTS и други онлайн запаси и да се свържете с бюро за помощ.

Плочката QNAP App Center (Център за приложения на QNAP) ви води до азбучник със 107 приложения, като понякога се прибавят нови. Приложенията ви разрешават да употребявате TS-464 като медиен сървър, заоблачен сървър, сървър за архивиране или станция за наблюдаване за ръководство на вашите IP камери. Той предлага и десетки приложения за бизнес, развлечения, сигурност и домашна автоматизация. За съпоставяне, Synology DS1522+ предлага 99 приложения, а TerraMaster F5-422 – 75.

За оптимизация устройството разполага с доста забавни технологии, които усъвършенстват работата му.
Ускоряване на разпознаването на изображения, задвижвано от изкуствен интелект с TPU
Като употребява TPU на Гугъл Edge към QNAP AI Core (задвижваният от AI енджин за различаване на изображения), TS-464 може да прави високоскоростно различаване на лица и обекти. Гугъл Edge TPU разрешава на QuMagie бързо да обработва хиляди фотоси с високоскоростно AI различаване и подредба на изображения, а QVR Face – да проучва видео в действително време за неотложно различаване на лица.

SSD кеширане и автоматизирано нареждане
TS-464 поддържа SSD кеширане и разполага с два M.2 слота, поддържащи M.2 PCIe NVMe SSD с 2280 форм-фактора (продават се отделно), с цел да увеличи общата продуктивност на NAS. Технологията Qtier може да се употребява и с цел да се даде опция на TS-464 за автоматизирано нареждане, което оказва помощ за непрестанно усъвършенстване на успеваемостта на съхранението във всички конфигурирани устройства за предпазване.

Други основни характерности на QNAP TS-464 NAS
Изчерпателни варианти за архивиране и възобновяване след срив, в това число Hyper Data Protector за обезпечаване на архивиране на виртуални машини с архивиране от страната на източника с компресия за възобновяване, Hybrid Backup Sync за отдалечено архивиране на TS-464 на различен сървър, NAS или облак и технологията QuDedup за унищожаване на непотребните данни при източника, като по този метод се архивират дедуплицираните данни, което икономисва време и разноски за предпазване, като в същото време обезпечава дейно архивиране на няколко версии.

Многоверсионни, блоково основани фотоси на томове и LUN, като тези фотоси могат да бъдат репликирани към отдалечено NAS (Snapshot Replica), което копира единствено направените промени, спестявайки време и честотна лента

QNAP TS-464 NAS може непосредствено да започва голям брой виртуални машини и контейнери, както и непосредствено да започва Linux приложения, всичко това без потребност от спомагателни физически сървъри

За да поддържа растежа на организацията, QNAP предлага разнообразни варианти за разширение на паметта, предлагана посредством TS-464 NAS

Нашите проби на QNAP TS-464
Настройката на TS-464 беше лесна. Инсталирах няколко разнообразни 10TB диска Seagate IronWolf, свързах NAS към рутера и го включих. Отворих уеб браузър на настолен компютър, обвързван към маршрутизатора, и вкарах URL адреса https://install.qnap.com(Отваря се в нов прозорец). Това започва уеб страница, показваща номера на модела на NAS, неговите IP и MAC адреси, настоящата версия на фърмуера и бутон Initialize (Инициализиране). Натиснах последния, вкарах идентификатора си QNAP ID (ако нямате подобен, можете да го създадете тук) и натиснах Start Smart Installation (Стартирай умна инсталация), когато получих подкана.

Актуализирах фърмуера, изчаках няколко минути устройството да се рестартира, дадох име и ключова дума на NAS, показах часовата си зона и избрах DHCP за способ на свързване. Докоснах Initialize (Иницииране) и след няколко минути новите настройки бяха приложени, а работният плот на QTS се отвори на екрана Storage and Snapshots (Съхранение и снимки). Тук сътворих пул за предпазване с RAID 5 том, който обезпечава общо 27,27 TB налично пространство за предпазване. След като бяха конфигурирани, дисковете се нуждаеха от малко повече от 14 часа, с цел да се синхронизират, преди да бъда подготвен да тествам.

За да тестваме продуктивността на прекачване на файлове, измерваме скоростите на четене и запис, до момента в който прехвърляме директория с размер 4,9 GB, съдържаща композиция от музика, видео, фотоси и офис документи, сред NAS и настолен компютър, обвързван към същата мрежа. TS-464 обезпечи безшумно и бързо прекачване на файлове; резултатът му от 89 MBps в теста за запис надмина Asustor AS6704T (87 MBps), ioSafe 1520+ (85 MBps) и TerraMaster F5-422 (80 MBps), само че едвам изостана от Synology DS1522+ (90 MBps).

TS-464 зае първо място в теста за четене с резултат от 90 MBps, като изпревари Asustor AS6704T (87 MBps) и се размина с другите три диска в нашата тестова група, които реализираха резултат от 89 MBps.
В последна сметка
TS-464 безспорно побеждава множеството решения на пазара от този клас и с него получавате максимума за своите пари.

TS-464 NAS може да бъде уголемен до 16 GB памет, което е два пъти повече от оптималната памет, налична в по-стария модел, а в композиция с двата вградени M.2 NVMe слота TS-464 може да бъде конфигуриран с ъпгрейди за предпазване на SSD дискове, с цел да се реализира по-бърза продуктивност, без да е належащо да се прибавя карта за ъпгрейд.  Освен това по-новият
слот PCIe Gen 3 x2 разрешава прибавянето на карти за уголемение, които могат да реализират два пъти по-висока продуктивност от модела TS-453D.

Високоскоростните мрежови връзки, вграденото 4K видео транскодиране и многото портове, в това число HDMI излаз за екран, вършат четиригнездовия QNAP TS-464 отличен избор за дребни и междинни предприятия или домашни консуматори, които търсят мрежово решение за предпазване на данни със мощни мултимедийни благоприятни условия. Той е елементарен за инсталиране и ръководство, предлага богат азбучник с приложения и се оказа мощен реализатор в нашите проби за прекачване на файлове. Всичко това ни кара умерено да можем да предлагаме този модел. Той несъмнено е в положение да свърши доста работа и да ви помогне, както за построяването на сполучлив домакински сървър, по този начин и в офиса.

Коментирайте публикацията в нашите. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във, и ни последвайте в и или изтеглете приложението на Kaldata.com за, и!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР