Не отговаря на истината информацията за предстоящо осигуряване на сензори

...
Не отговаря на истината информацията за предстоящо осигуряване на сензори
Коментари Харесай

Елисавета Котова: Сензори за измерване на кръвната захар има, трябва да се променят критериите

Не дава отговор на истината информацията за идно обезпечаване на датчици за непрекъснат мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет вид 1 у нас, тъй като датчиците за непрекъснато премерване на кръвна захар при пациенти с диабет вид 1, без значение дали са за деца или възрастни, от 28 септември 2021 година се възстановяват от НЗОК.

Това сподели пред БНР през вчерашния ден Елисавета Котова, ръководител на „ Национална асоциация на децата и младежите с диабет” и член на Националната пациентска организация, във връзка известието, че държавното управление ще предприеме незабавни дейности за обезпечаване на тези средства. след среща при премиера, в която участваха министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков, шефът на НОЗК проф. Петко Салчев, ръководителят на съдружие „ Култура без граници “ Росица Пандова, която в последните 10 години се занимава с интеграцията, социализацията и модерните достижения в лечението на пациентите с диабет вид 1, и специалисти, оповестиха от държавната пресслужба.

„ Това не е вест и не е супер вест, не прави чест на никого да си прави PR на гърба на деца и хора със болести. Сензорите са налични и в България и са безвъзмездни, само че има критерии, на които би трябвало да се дава отговор за приемането им. Още през 2019 година Надзорният съвет на НЗОК даде зелена светлина за реимбурсирането им, само че две години средствата стоях замразени, тъй като нямаше компании у нас, които да ги записват “, сподели Котова.

По думите й има какво да се желае във връзка с критериите, тъй като там има пропуски и има неща, които би трябвало да се пипнат, с цел да бъде по-лек достъпът до датчиците. Тя съобщи и че държавното управление би трябвало да показа по-цялостна визия какво тъкмо желаят да създадат в тази посока за пациентите с диабет вид 1.

„ Въпросът не е в това да се каже, че всички ще имат датчици, а да се трансформират критериите за тези пациенти в заварено състояние, които са с добър надзор на кръвната си захар, също да могат да получават по НЗОК от новите датчици. Това може да бъде новината “, сподели Котова.

Елисавета Котова уточни също, че огромният проблем е и в дребния брой комисии за разпределяне на датчиците при възрастните пациенти с диабет – те са три комисии за цялата страна, до момента в който при децата са пет комисиите. „ Достъпът за деца и възрастни би трябвало да бъде идентичен и да спрем да разделяме пациентите на деца и възрастни “, добави тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР