Не одобрявам решението на Националния съвет на БСП да не

...
Не одобрявам решението на Националния съвет на БСП да не
Коментари Харесай

Станишев: БСП направи политическа грешка и даде лош знак, като не подкрепи конвенцията

„ Не утвърждавам решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия да не поддържа ратификацията на Истанбулската спогодба, още повече, че огромна част от европейските страни към този момент са я утвърдили. Съжалявам за това, считам го за политическа неточност и за неприятен знак ”, съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „ Неделя 15О ” по БНР.

„ Жените в България станаха жертва на килнат спор, който се разви в българското общество. Много е мъчно да се върви против течението. Трудно е да не се поддадеш на полулизма. Защитата на истината не е лесна задача. Затова е нужна воля. През последните 10 дни бяха изпратени плашещи сигнали и неуместни твърдени, които отклониха вниманието от главния факт.

А точно, всяка 4 жена в България персонално е минала през този пъкъл. За предходната година три дами са убити по изключително нечовечен метод от своите сътрудници. Жените чакат нашата поддръжка. За страдание, явно държавните механизми не работят добре. И плануваните за внасяне от Българска социалистическа партия в Народно събрание законодателни оферти няма да могат да да засенчат политическия знак, който бе даден с решението за нератифициране на Конвенцията. Още повече, че една опозиционна партия няма механизма да наложи приемането на тези промени. Конвенцията дава редица ограничения за възстановяване на обстановката във връзка с запазване от принуждение и наказване на деятелите.

Поведението на Българска социалистическа партия тактически обслужва ГЕРБ и отвлича вниманието от много съществени вътрешни проблеми, с които ръководещите не могат да се оправят.

Опасявам се че това няма да бъде разбрано и от социалдемократическото семейство в Европа. Крайъгълен камък за нас са правата на индивида и в този подтекст и ненасилието над дами и деца. И по тази причина през вчерашния ден предизвестих Българска социалистическа партия, че ще би трябвало да изяснява своите дейности пред нашите партьнори.

Според мен, фокусът на полемиката по идния избор ще бъде преместен поради Истанбулска спогодба и няма да се реализира резултата, който евентуално се цели. ”, добави Станишев.

В своето изявление пред Пленума през вчерашния ден Станишев разясни: „ Конвенцията е изчерпателен интернационален документ, който преглежда тематиката през призмата на човешките права. Документ, който планува отбрана и наказване за всяка форма на принуждение над дами и деца. И това е нейният главен смисъл. За страдание, ужасно доста са хората, претърпели персонално тази драма. И към тях е ориентирана Конвенцията.

В този смисъл е и Комюникето на Съвета на Европа от 12 януари, който пояснява текста на Конвенцията поради истеричната полемика в българското общество. Нещо неуместно съгласно мен. И там категорично се акцентира, че не става дума за въвеждане на тъй наречените „ трети пол ”. Тема, с която толкоз необятно се спекулира в България.

Друга съществена тематика в предаването „ Неделя 150 ” бе първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Станишев акцентира, че то е огромна опция България да се препозиционира в европейски подтекст като се ангажира със съществени начинания по основни за Съюза и за страната въпроси. Един от тях е бъдещият бюджет на Европейски Съюз, неговият размер и източници на финансиране (и поради излизането на Великобритания). Съществуват редица рискови хрумвания за орязване на съществени за България политики – Кохезионната и Селскостопанската политики.

„ Несъмнено, Кохезионната политика се нуждае от предефиниране и промяна, само че тя е крайъгълен камък за реализиране на икономическо развиване и повишение на стандарта на по-бедните страни и райони. Ето за какво, ние от Партията на европейските социалисти неведнъж сме предложили да се върви към търсене на лични източници за финансиране на покачвания брой европейски политики (в този смисъл и новите такива за запазване на границите, Общата европейска защита, политика за поддръжка на Африка и др.). Това предложение беше заложено и в резолюцията от последния ни Съвет в Лисабон от декември 2018 година Този спор следва, нищо не е решено и тук се надявам, и триумф за нашето Председателство ще бъде да отстоим задоволително запаси за развиването на Кохезионната и Селскостопанската политики. ” добави Станишев.

Друг триумф на Председателството за Станишев ще бъде постигането на някакъв прогрес във връзка с цялостната политика по бежанците. Освен това, в подтекста на района, в който живеем – да бъде даден старт на договарянията с Македония и Албания, да има сериозен прогрес в преговорния развой с Черна Гора и Сърбия, както и да бъде квалифициран повсеместен стопански пакет за развиването на Западните Балкани.

Запитан по какъв начин прави оценка думите на почетния ръководител на Движение за права и свободи за безалтернативността на ръководството на Борисов, Станишев съобщи, че всеки има право да показва своето мнение, само че никой не може да оспори, че Българска социалистическа партия е доста дейна съпротива. „ В този смисъл, това е златно време, в което Българска социалистическа партия следва да покаже и убеди обществото, че има сериозен и широкообхватен проект за развиването на страната. ” /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР