Не очаквам да се състави кабинет с третия мандат, който

...
Не очаквам да се състави кабинет с третия мандат, който
Коментари Харесай

Доц. Даниел Смилов: ИТН трябва да узреят за идеята за коалиция

Не чакам да се сформира кабинет с третия мандат, който беше връчен на Българска социалистическа партия, ще бъде огромна изненада в случай че подобен кабинет бъде основан. Все отново от Има Такъв Народ главно зависи дали ще има държавно управление. Те няколко пъти споделиха, че няма да вземат участие съществено в тези диалози, тъй че най-вероятно е да отидем към нови предварителни избори. Евентуално след едни такива избори картината ще се промени, само че надали толкоз ще се промени, че да има опция една партия да сформира държавно управление.

Пак ще би трябвало да има съдружно ръководство и може би тогава Има Такъв Народ най-сетне ще узреят за концепцията за коалиция. Защото в този момент ясно би трябвало да се каже, че главният виновен за това, че в този парламент няма формирано държавно управление, въпреки всичко е партията на Слави Трифонов. Те отхвърлят най-нормалното решение в едно парламентарно ръководство – съдружно. Те имат някакви свои визии за ръководство на малцинството единствено с 65 депутати и с плаващи болшинства. Това е нелогична и неработеща дефиниция, само че второ и по-важно в тази ситуация е, че се оказва недопустимо за нито една от партиите в Народното събрание и по тази причина стигаме до тази обстановка. Не имам вяра, че ключът на решението е в третия мандат, по тази причина ще би трябвало да отидем на предварителни избори.
 От Има Такъв Народ споделиха, че няма да вършат държавно управление с Българска социалистическа партия От Има Такъв Народ споделиха, че няма да вършат държавно управление с Българска социалистическа партия
" Казусът е повече от явен - мандатът отива при Българска социалистическа партия, а ние няма да съставим кабинет с тях. " Това съобщи депутатът от " ИТН " Фи...

Идеята, с която Има Такъв Народ подходиха да отрекат опцията за съдружно ръководство направи договарянията доста сложни и съвсем невъзможни и по спомагателни аргументи. Биха могли да речем някои от партиите да се съгласят на тази концепция на Има Такъв Народ, особено така наречен партии на смяната Демократична България и ИБГНИ. Но ясно би трябвало да се каже, че те по този метод биха поели отговорността за ръководството на Има Такъв Народ без действително да могат да въздействат нито върху програмата, нито върху кадровия състав на държавното управление. Сами разбирате, че това е оферта, която доста малко рационални играчи биха приели. Общо взето никой рационален човек не би приел една такава оферта. Това е кардиналният въпрос зад невъзможността да се сформира държавно управление. Оттам нататък има напрежение сред другите партии, сред Има Такъв Народ и Демократична България, сред Демократична България и Българска социалистическа партия и така нататък, само че тези напрежения, било то партийни или личностни, за мен са на втори проект. И в случай че бяха единствено тези напрежения държавно управление щеше да има.

Президентът в съставянето на държавно управление има по-скоро логистична функционалност. Няма директна отговорност за това дали партиите ще се спогодят или не. Сега той би могъл вместо Българска социалистическа партия в третия мандат да избере да речем било то Демократична България или ИБГНИ, само че от моя позиция това не би трансформирало радикално обстановката. Да, в някакъв смисъл може би в случай че партия на митинга беше подбрана, това с една концепция би помогнало по-лесно да се образува държавно управление. Но в общата картина коства ми се, че този колорит не е толкоз значим, тъй като даже и това да беше станало, не мисля, че Има Такъв Народ щяха да трансформират своята позиция. Аз чакам тази вечер в изявлението на Слави Трифонов той да изясни на процедура за какво те няма да поддържат един трети мандат и да изложи своята версия на събитията. Но в една такава обстановка, коства ми се, че решението на президента не би играло решителна роля.

…………………………………..

Доц. Даниел Смилов, политолог

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР