Не обичам официалности, наричайте ме Ибряма. Така започна разговорът в

...
Не обичам официалности, наричайте ме Ибряма. Така започна разговорът в
Коментари Харесай

Ибряма: Вдъхновението ми е в кръвта, познавам балканската музика като петте си пръста

Не обичам официалности, наричайте ме Ибряма. Така стартира диалогът в обзора на деня " Това е България " на Радио " Фокус "  виртуозният кларинетист Иво Папазов–Ибряма, на който депутатите през днешния ден взеха решение да бъде отпусната месечна държавна парична премия. 

" Вдъхновението ми е в кръвта. В музиката ми има комбинация, аз доста добре познавам балканската музика, познавам я като петте си пръста. Затова ги разбърквам и става ужасно и забавно. За всекиму по нещо. Концертите ни се посещават освен от българи, а от всички балканци по света, и освен ", сподели Папазов.

Той описа, че като се качи на сцената, още при първото си осъществявания преценя публиката и не съблюдава сюжет и предварителната стратегия, гледа реакцията на хората и свири съгласно тях. Оркестърът му се състои единствено от експерти. 

" Аз се съобразявам с хората и те са сигурни в мен и в това, че моите момчета са подготвени постоянно за изненади. Пък аз не знам къде отивам, аз скалъпвам, хващам тематиката и от една обикновена тематика става великолепна интернационална балканска джаз и етно музикална пиеса, моята мощ е в импровизацията ", сподели Ибряма.

Трябва да печелиш публиката, да ги караш да тропат с крайници след концерта " сподели още той и описа,че в Германия е бил поканен на Моцартови дни. Влязъл е в зала с хора с папионки, пристигнали да слушат класическа музика, само че той ги е " сграбчил " всички почнали да тропат с крайници.

" Преди това ми беше неловко, че съм поканен на подобен концерт, че това са дни на класическата музика. Но те останаха ужасно удовлетворени, а ни ние сме много от това. Много такива случаи съм имал,и съм доста удовлетворен от това ", добави виртуозният кларнетист. о така радостно не са карали на такива концерти.

" Ако мислете, че за мен са доста значими премиите, се лъжете. Музиката и уважението на слушателя е доста значимото нещо, аплодисментите. От тях разбираш какво става ", добави кларнетистът.

" Ние не можем държавно управление да създадем, вие хоро желаете да вършим ", сподели още Ибряма, предизвикан от предлагането да направи още веднъж дълго хоро, кота това, което събра 11000 души преди години. " Бих желал, можем да го направим и желая. От на следващия ден работя. Това е духовната храна на българина. Мен ми прави чест толкова хора да играят. Това е спомен за цялостен живот. От на следващия ден работя, давам обещание ", добави Иво Папазов.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР