Не носят нищо полезно на обществото - това е оценката

...
Не носят нищо полезно на обществото - това е оценката
Коментари Харесай

Техническият директор на Nvidia: Крипто не носи нищо полезно на обществото

" Не носят нищо потребно на обществото " - това е оценката на американския хардуерен производител Nvidia за криптовалутите и тя идва макар милиардите, които компанията завоюва от продажбата на видеокарти за " копаене " по целия свят през последните години, написа " Гардиън " в собствен материал.

Главният механически шеф Майкъл Каган разяснява пред изданието, че има други по-смислени способи да се оползотворява изчислителната мощност, като образец за това са платформите с изкуствен интелект като ChatGPT.
 Дженсън Хуанг, който печели от всяка софтуерна иновация към този момент 30 години
Той печели от всяка софтуерна иновация към този момент 30 година Печелим и ние

Босът на Nvidia прави смели, само че точни залози за бъдещето на компютърните игри, криптовалутите, самостоятелните коли, AI и освен

В прав текст: " Всичките тези крипто неща се нуждаеха от паралелна обработка на данните, а Nvidia сме най-хубави в това, тъй че хората просто програмираха хардуера за тази цел. Накупиха доста неща и в един миг това се срина, тъй като не носи нищо потребно на обществото. За разлика от AI ", съобщи Каган.

По думите му крипто сферата е сравнима с високочестотната търговия (автоматизираното пазаруване и пласиране на акции, което се прави от мощни компютърни системи със скорост от порядъка на няколко покупко-продажби в секунда - б.р.), а той има опит точно в тази област от преди Nvidia: " Хората на Уолстрийт купуваха от нас, с цел да икономисат няколко наносекунди, банките правеха ненормални неща като да опъват оптика под река Хъдсън, с цел да съкратят с малко трасето сред техния център за данни и борсата ".
 Европейски Съюз желае да форсира регулациите за банковия крипто капитал
Европейски Съюз желае да форсира регулациите за банковия крипто капитал

Брюксел работи следи все по-активно криптоактивите в банките

Според Каган " с ChatGPT всеки може да сътвори своя лична машина, своя лична стратегия - просто казвате какво би трябвало тя да прави и, в случай че не се случва по метода, по който желаете, единствено казвате " Искам нещо по-различно ".

Контекст: Nvidia в никакъв случай не са били открити последователи на виртуалните валути и крипто технологиите като цяло. През 2021 година дори компанията стартира софтуерно да лимитира продуктивността на видеокартите си при потреблението им за рандеман на Ethereum.

Факт е обаче, че при всяко повдигане на цените на крипто, за елементарните консуматори хардуерът ставаше или ненамираем, или невероятно безценен.
 Fitch: Нерегламентираното
Fitch: Нерегламентираното " копаене " на криптовалути носи опасности за енергийния бранш

Годишното търсене на електрическа енергия единствено за биткойни е сравнимо с потреблението в страни като Норвегия и Швеция

От друга страна: Изказването на Каган идва на фона на превръщането на генеративните платформи с изкуствен интелект в потребителски артикули. ChatGPT е най-бързо трупащото известност приложение в човешката история, а също така милиони употребяват други системи за основаване на текст, изображения (като илюстрацията на сегашния материал), тирада, музика и видео. Всичко това е допустимо с помощта на мощен и безценен хардуер, който е на... Nvidia.

Технологиите, които в началото компанията създаде за задачите на 3D графиката на компютърните игри, се оказаха използвани точно в AI сферата и в този момент това води до големи облаги. Преди две седмици Microsoft закупиха няколко хиляди профилирани видеокарти A100 за задачите на основателя на ChatGPT - компанията OpenAI, в която имат огромна инвестиция. Amazon купиха 20 000 бройки от идващия модел - H100, а още 16 000 отидоха в Oracle.
 Какво съставлява Законът на Европейски Съюз за изкуствения разсъдък и от какво ще ни пази
Какво съставлява Законът на Европейски Съюз за изкуствения разсъдък и от какво ще ни пази

Опасни ли са новите технологии?

За да сложим тези количества в подтекст, в случай че вземете чартърен 8 бройки групирани H100, това ще ви коства " скромните " 37 000 $.

Очевидно за Nvidia AI с огромните корпоративни поръчки е по-добър вид, в сравнение с са по-малките и разпокъсани играчи на непредвидимия крипто пазар.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР