Не ни чуха явно. Или не искат. Или децата ни

...
Не ни чуха явно. Или не искат. Или децата ни
Коментари Харесай

Протест Вън мафията от здравеопазването” иска уволнения в Пирог...

" Не ни чуха очевидно. Или не желаят. Или децата ни не са значими? Или медиците ни не са значими? ", пишат от Фондация Даная, чиито лица са майката на Даная, която умря в болничното заведение - Ани Стоянова, и Кремена Кунев.

Простестът е призован с доста съответни претенции:

 

- Незабавно премахване на шефа на УМБАЛСМ „ Пирогов “ до привършване на всички инспекции в болничното заведение за нарушавания в ръководството и медицинските действия.

 

- Да се изиска мнение от Централната комисия по професионална нравственос на БЛС за подхванатите дейности по отношение на неприемливите и рушащи престижа на цялата лекарска колегия дейности и изявления по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ „ Пирогов “ на 01.02.2024 година

- Незабавни законодателни промени, които да обезпечат изработването на правила за добра здравна процедура по всички специалности до края на 2024 година, както и налагане на съществени наказания за организациите, чието обвързване е да изготвят разпоредбите, само че не го вършат.

 

- Пълна проверка на съществуващите стандарти по специалности, ангажимент за незабавното им осъвременяване и за правене на всички изчезнали стандарти. Прекратяване на порочната процедура да се изготвят съзнателно некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда.

- Въвеждане на механизъм за гласност, бистрота и публичен надзор на процедурите за избор на за болнично управление.

 

- Извършване на цялостна проверка на протичащото се в бранша и вдишване на ангажимент за основаване на стратегия за промяна в опазването на здравето, поставящо пациента в центъра за лекуване, основано на качество, а не на количество и административен педантизъм.

Според уредниците, тези претенции ще спомогнат за:

- Изграждане на доверие сред пациентите и лекарите;

 

- Превенция против предотвратима гибел на деца, само че и на възрастни;

 

- Бърз достъп на децата пациенти в животозастрашаващо положение до експерти, мултидисциплинарни екипи, работещи умерено и решително с правила, които не позволяват и пациентите, и лекарите да станат жертва на систематични проблеми и пороци;

 

- Сериозно повишение на качеството на медицинските услуги;

 

- Отношения сред лекари и пациенти, учредени на взаимно почитание, човечност и ценене на персоналното достойнство;

 

- Адекватни и бързи решения при потребност от незабавно лекуване без изкуствени бюрократични спънки.

 

- Ограничаване на корупцията, нерегламентираните въздействия и порочно кадруване в опазването на здравето.

имаше също на 16 февруари 2024 година.

 

“Няма индивида в България, който да не стана очевидец на големите проблеми в бранша на опазването на здравето, на цялостната деградация, до която е достигнало опазването на здравето и в частност детското опазване на здравето. Случаят с Даная напълно безусловно и образно сподели проблеми, които лишават и костват детски животи ”, сподели пред ФрогНюз тогава.

 

15-годишната Даная, която страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна гибел напролет на 2023 година По думите на майката на детето - Ани Стоянова, Даная е оставена без профилирано наблюдаване и не ѝ е била предписана съответна терапия.

 

След гибелта на Даная, Ани Стоянова сътвори Фондация Даная, която се бори за.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР