Не, не, не, не и не. Така Кристин Лагард отговори

...
Не, не, не, не и не. Така Кристин Лагард отговори
Коментари Харесай

Кристин Лагард винаги е била “първата жена начело на...”

" Не, не, не, не и не. ” Така Кристин Лагард отговори предходната година на въпрос на публицисти дали има интерес да се кандидатира за началник на Европейската централна банка (ЕЦБ). Само няколко месеца по-късно тя бе номинирана от френския президент Еманюел Макрон за неин ръководител и съобщи, че за нея това е огромна чест.

Ако постигнатият от евролидерите “пакет ” на постовете се резервира след гласуването в Европарламента, тя ще е другата жена с изключение на Урсула фон дер Лайен, която ще уравновесява мъжете в управлението на Европейски Съюз.

Лагард ще е първата жена, заставаща отпред на значимата финансова институция, и първият ѝ началник, който не е икономист. На нея ще се разчита да предприеме ограничения за усилването на разтърсената стопанска система на еврозоната, за чиято парична политика ще дава отговор.

В биографията на 60-годишната французойка, която поразява всички със своята безупречна грациозност и прямото си говорене, се среща доста постоянно думата “първа ”.

Тя към този момент направи пробив, когато през 2011 година стана първата изпълнителна директорка на Международния валутен фонд. На този пост някогашната първа жена ръководителка на адвокатската адвокатска фирма “Бейкър и Макензи ” съумя да си построи реномето на един от най-влиятелните в света представители на интернационалните финанси. Преди това пък бе първата жена финансов министър на Франция.

“Жените са като

пакетче чай - схваща

се какво има вътре,

когато ги потопиш

във вода ”,

съобщи един път тя пред американска телевизия. Оттогава съвсем непрестанно плува в дълбоките води на несигурната и от време на време затъваща в бурености рецесии международна стопанска система. На един от форумите в Давос някогашният американски вицепрезидент Джо Байдън се захласна в такива хвалби за Лагард и свършената от нея работа в МВФ, че мнозина от присъстващите чак се почувстваха неловко. Това, което никой не оспорва обаче, е, че тя в действителност съумя да върне престижа на една институция, която преди нея бе разтърсена от непрекъснати офанзиви и рецензии.

Родена на 1 януари в Париж, Кристин Мадлен Одет Лагард приключва обществено право, като редом взема тапия и за британски език. През 1981 година стартира адвокатска кариера в най-голямата в Съединени американски щати адвокатска адвокатска фирма “Бейкър и Макензи ”, основана в Чикаго. Бързо се изкачва в йерархията и през 1999 година става неин началник, като на 43 година ръководи 2400 от най-хубавите американски юристи, работещи в 35 страни. Едновременно с това е и адвокатка в апелативния съд на Париж. През 2002 година “Уолстрийт джърнал ” я слага на пето място измежду дамите, постигнали максимален настоятелен триумф в Европа.

Лагард е известна с непоколебимата си дисциплинираност в работата. Със същата поредност поддържа и фигурата си на младо момиче. Бивша състезателка по синхронно плуване във френския народен тим прави гимнастика всеки ден, от време на време даже и в офиса си. Вегетарианка е и не близва алкохол.

Лагард е едвам на 17 години, когато остава без татко. Майка ѝ я отглежда сама дружно с тримата ѝ братя.

“Тя имаше недопечен

темперамент. Научила

съм доста от нея ”,

признава французойката. Според сътрудници на Лагард тя съумява бързо да постави ред и в най-обърканите каузи със забележително успокоение, без да назидава никого и без да губи човечността си. Последователна защитничка на правата на дамите, предходната година тя разгласи: “Ако “Лемън брадърс ” (банката, чийто банкрут отприщи финансовата рецесия през 2008 г.) се споделяше “Лемън систърс ”, през днешния ден светът може би щеше да наподобява по-различно. ”

Потенциалната нова ръководителка на ЕЦБ е разведена и има двама синове. Заслугите ѝ към Франция са приети посредством удостояването ѝ с Ордена на Почетния легион. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР