Не можем и няма да се върнем към статуквото с

...
Не можем и няма да се върнем към статуквото с
Коментари Харесай

ЕС обмисля локално блокиране за вноса на втечнен газ от Русия

Не можем и няма да се върнем към статуквото с Русия като наш главен снабдител на газ. Следователно считам, че опцията държавите-членки краткотрайно да лимитират потенциала за газ, в това число полутечен природен газ, от Русия и Беларус, е значимо допълнение. Трябва да защитим нашата сигурност на доставките. "

Това зави Кадри Симсон, еврокомисарят по енергетиката, през седмицата. Във вторник страните от Европейския съюз се споразумяха да потърсят правна опция да спрат съветските компании да изпращат полутечен природен газ до Европейски Съюз, като разрешат на националните държавни управления да попречат на съветските компании да резервират инфраструктурен потенциал по терминалите, газопреносните мрежи и газохранилищата, оповестиха " Ройтерс " и " Блумбърг ".

Министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз предложиха новите правила на газовия пазар на Европейски Съюз да включват опцията държавните управления краткотрайно да спрат съветските и беларуските експортьори на газ да наддават авансово за потенциал за LNG.

Предложението е част от преговорната позиция на страните по новите правила на Европейски Съюз за газовия пазар. То би трябвало да се контракти с Европейския парламент - развой, който може да отнеме месеци.
Заместник-министърът на енергетиката на Литва Албинас Зананавичюс сподели във вторник, че предлагането ще избегне обстановка, при която инфраструктурата за полутечен природен газ, предопределена да помогне на страните да разменят съветски газ с други възможности, в действителност се употребява за импорт на повече от Москва. " Изграждате инфраструктура, с цел да се отървете от доставчика, който манипулира вашите (газови) пазари и ви аргументи огромни компликации - и по-късно приемате същия снабдител посредством LNG? Има нещо неправилно в такава логичност ", сподели той пред Ройтерс.

Ако бъде утвърдена, самодейността ще предложи на страните членки метод за прекъсване на съветския импорт на полутечен природен газ без прибягване до наказания - които политически са по-трудни за одобрение, тъй като се нуждаят от единомислещо единодушие от всичките 27 страни членки на Европейски Съюз. Унгария съобщи, че не може да поддържа преговорната позиция по новия закон на Европейски Съюз за газовия пазар, който също включва набор от нови правила за консолидиране на повече нисковъглеродни газове.

Първите мнения на адвокати са, че най-вероятно ще става дума за практикуване от страна на страните от Европейски Съюз на правото едностранно да дефинират изискванията за употреба на енергийните си запаси като изключение от законодателството на Европейски Съюз. Това би било компромис за разширение на едностранните пълномощия на страните с хипотетично негативно влияние върху либерализацията на единния европейски енергиен пазар.

Непазарно наподобява и фактът, че държавни управления ще получат право да постановат несъгласие върху контракти за запазване на потенциал в терминалите за приемане и транспорт на LNG в своите страни. Но от стратегически съображения да не се позволява режимът на Владимир Путин да употребява втечнения газ като политическо и икономическо оръжие може да натежат. Реализирането им към този момент наподобява по-скоро като средносрочна задача, най-малко що се отнася до по-зависимите вносители на съветски LNG=

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон този месец прикани европейските компании да не подписват нови съветски LNG покупко-продажби - искане, отправено към бизнеса и от испанския министър на енергетиката Тереса Рибера към компаниите в Испания. Англия реши, намираща се към този момент отвън Европейски Съюз, спря съветския полутечен газ през януари 2023 година Германия също желае да се откаже от подобен, оповестява " Блумбърг ", като се базира на немски юридически документ, без да се показват периоди. Натискът за нови пълномощия за блокиране на вноса за страните членки се води от Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша, твърди " Блумбърг ".

Отделните държавни управления към момента ще се нуждаят от съвещания, в това число с други страни от Европейски Съюз и Европейската комисия, с цел да употребяват механизма, само че той към този момент може да ги стимулира да понижат потока на енергийни артикули от Русия.

Според Министерството на енергетиката на Руската федерация износът на LNG от Русия за всички посоки през 2022 година се е нараснал със 7.8% по отношение на 2021 година до 45.7 милиарда кубически метра.

Според консултантска компания B1 (бивш EY в Русия), делът на Европа, в това число Обединеното кралство, в износа на LNG от Русия през 2022 година възлиза на 50.5% (22.3 милиарда от 44.2 милиарда кубически метра) против 46.3% година по-рано.

Доставките на LNG от Русия за страните от Европейски Съюз и Обединеното кралство са се нараснали с съвсем 19% предходната година.

Най-големите вносители на съветски полутечен природен газ в Европа съгласно B1 през предходната година са били Франция (7.9 милиарда куб. м или повишен импорт с 44% по отношение на 2021 г.), Белгия - 6 7.9 милиарда куб. м (увеличение от 2,3 пъти), Испания - 5 7.9 милиарда куб. м (+44%) и Нидерландия - 2.4 7.9 милиарда куб. м (-18%). Също през 2022 година Обединеното кралство (до март) , Португалия, Италия, Гърция и Литва са внасяли съветски LNG, само че през януари 2023 година, съгласно B1, не е имало доставки за тези страни.

Олга Белоглазова, началник на Московския енергиен център B1, отбелязва пред московския в. " Ведомости ", че през януари-февруари 2023 година е траяла наклонността на повишаване на доставките на LNG от Русия за Испания и Франция. " Испания усили покупките 3 пъти за два месеца, Белгия - 1.6 пъти ", изяснява тя. Франция в това време понижи вноса с 33%.

Според Международната група на вносителите на полутечен природен газ (GIIGNL) Русия е на 4-то място в света по размер на експорт през 2021 година след Австралия (78.5 млн. т.), Катар (77 млн. т.) и Съединени американски щати (67 млн. т.).

В Русия има два завода за полутечен природен газ с огромен потенциал:
Също по този начин в края на 2021 година в Русия работеха 17 дребни завода за LNG с общ потенциал от 342 млн. куб. м и среднотонажен цех " Криогаз Висоцк " (съвместно дружество на " Новатек " и Газпромбанк) за 910.8 млн. куб.м. През септември 2022 година Газпром стартира произвеждане на полутечен природен газ в цех покрай компресорна станция Портовая с потенциал от 1.5 милиона тона годишно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР