Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата

...
Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата
Коментари Харесай

Вълчев: Училищата бяха нарочени за идеалния виновник

" Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния провинен, тъй като втората вълна съответства с отварянето на учебните заведения, само че това не е потвърдено ", сподели министърът на образованието Красимир Вълчев, който беше специфичен посетител в предаването " Неделя 150 " по БНР.

" Нулева е опцията за нулева образователна година. Най-лесно се затварят учебни заведения, най-лесно ще се жертва образованието, само че става въпрос и за ценностен избор ", акцентира министър Вълчев. Той уточни проучвания, които демонстрират, че дребните деца са и по-малък пропагандатор на вируса:

" Стойностите на заболелите възпитаници и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от междинните, само че има съмнения, че боледуват безсимптомно и придвижват ковид ".

Министър Вълчев акцентира, че заповедта за централизирано затваряне на учебните заведения не е била вярна:

" Получихме претенции за отваряне на учебни заведения и за осъществяване на образователни часове и практики, по тази причина преминахме на диференциран метод ". По думите на министъра на образованието има над 1250 учебни заведения, които не са се сблъсквали с ковид.

Диференцираното взимане на решения е по-отговорното държание, безапелационен беше Красимир Вълчев и добави, че отговорността е и към бъдещето на децата, и към стопанската система.

" По решения на регионалните и общинските щабове за битка с ковид 40% от учениците сега са на образование в електронна среда. По решение на учебните заведения - към 4,5% от учениците са минали на образование в електронна среда, в това число и 74 учебни заведения са прекратили присъствените занятия в начален стадий ", заяви министърът.

Според Вълчев има страхове и настройката за отдалечено образование е реалност:

" Апелирах към шефовете, когато има боязън, да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за какъв брой време. Ако е до края на годината, значи да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да понижим мотивацията им за учене ".

Той беше безапелационен, че проучвания демонстрират, че доста бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо отмалялост от стоенето пред устройствата.

" Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща възбрана за учениците от 6-и до 12-и клас. Трябва да имаме периодично повтаряне на отдалечено и присъствено образование. Виждам, че доста хора започнаха по-стриктно да съблюдават ограниченията, в случай че се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще стартираме редуването на паралелките. Повече би трябвало да учат присъствено 8-и клас, изключително езиковите паралелки, 7-и клас - също ".

По думите на министъра в месеците на сезонния грип - януари и февруари - още веднъж ще би трябвало огромен % от системата на образованието да премине в електронна среда. Той акцентира, че ще бъдат разисквани разновидности за диференцирано отучване.

Министър Вълчев акцентира, че в актуализацията на бюджета ва 2020 са планувани средства за подкрепяне на учебните заведения и за противоепидемични средства:

" С 12,5 милиона лв. мислим да го създадем ".

От януари 2021-ва година минималната заплата на помощник във висшите учебни заведения ще е 1300 лв., заяви министърът на образованието.

Той позволи, че алтернативата в Българска академия на науките дали да усилят заплатите на учените и член-кореспондентите, или на младите учени - ще бъде решена в интерес на първите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР