Не можем да си позволим да даваме никаква военна помощ,

...
Не можем да си позволим да даваме никаква военна помощ,
Коментари Харесай

Найденов: Трябва да искаме военна помощ, не можем да си позволим да даваме такава

Не можем да си позволим да даваме никаква военна помощ, би трябвало да желаеме такава. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България” някогашният боен министър Ангел Найденов. По думите му страната ни не трябва да се отхвърля от толкоз значими отбранителни качества.

„ Американският министър на защитата Лойд Остин ще посети страни, които имаме по- нерешително отношение по отношение на ограниченията, които би трябвало да се подхващат за увеличаване на груповата защита. Със сигурност при визитата му у нас ще стане дума България да обезпечи помощ на Украйна с въоръжение, включително и с комплексите, с които разполагаме за противовъздушна и противоракетна защита. Ще стане дума и за разполагането на сухопътни съставни елементи на наша територия”, изясни той.

Найденов добави, че една от системите, с които България разполага може да следи и поразява шест цели по едно и също време със мощ на 12 ракети. „ Това е система, която е най-мощното въоръжение, което притежаваме в момента”, добави той.

Той беше безапелационен, че страната ни би трябвало да изиска всичко, което съдружниците ни в НАТО плануват във връзка с защитата.

„ Оръжейни системи, интензивен еър полисинг. След еър полисинга минаваме в идната задача по повод ма Военновъздушни сили. Тази за защитата. Не се движим обаче в синхрон с общите отбранителни проекти, евентуално и това е една от аргументите за визитата на Лойд у нас”, разяснява още Ангел Найденов.

Според него излизане на спора отвън територията на Украйна би означавало въвличането на НАТО и прекрачване на прага на Трета международна война.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

„ Няма нова фаза в спора, само че има нов миг от страна на украинската войска. Тя минава в контранастъпление. Смята се, че Русия употребява договарянията и спирането на сухопътните интервенции, с цел да прегрупира силите си”, посочи той.

Сходно мнение изрази и някогашният министър на защитата Аню Ангелов. По думите му страната ни не може да си разреши да даде огромна военна помощ на Украйна.

„ Единственото, което можем да дадем са портативни зенитно-ракетни комплекси, които имаме на хранилища или противотанкови ракети. Всичко останало е голям недостиг за страната ни. Недостатъците би трябвало да бъдат покрити от сили на съдружниците. Не би трябвало да чакаме ситуацията у нас да се промени. България и Румъния имат общ проект за защита, извънредно време е да се пристъпи към първия стадий от него”, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР