Не можем да се развиваме като демократично общество без силни,

...
Не можем да се развиваме като демократично общество без силни,
Коментари Харесай

Радев: Само свободни медии отстояват истината. Не може обществените медии да бъдат зависими от изпълнителната власт

Не можем да се развиваме като демократично общество без мощни, свободни и самостоятелни медии, съобщи президентът Румен Радев на Осемнадесетата международна среща на българските медии, проведена от Българската телеграфна организация в Казанлък – градът, отбелязващ в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата. Днес е последният ден от форума, чиято тематика е „ Медии и независимост “.

Само свободни медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта, съобщи президентът. Той уточни, че медийната среда от ден на ден се трансформира в аршин за свободата на самото общество. Свободата на медиите завършва там, където журналистът, неговият редактор, или самата медия, са подвластни от стопански, политически, корпоративни или външни ползи. Свободата на медиите би трябвало да е наша първостепенна задача, акцентира президентът Радев.

Той съобщи, че тематиката за свободата на медиите постоянно е била настояща, само че в нашето съвремие има особена тежест, когато медийната среда от ден на ден се трансформира в аршин за свободата на самото общество, за нашата зрялост, за нашата просвета, за положението на нашата народна власт. Отдавна медиите не са единствено коректив на властта, инструмент за контрол над публичния контракт, сподели Радев. Медиите съгласно него са нещо доста повече, те са част от имунната система на обществото, тъй като едно общество не може да се развива демократично, в случай че няма медии. Те са естрада и страж на националните полезности и просвета. Ние би трябвало да ги поддържаме в тази толкоз значима задача, сподели Радев. Той напомни времената и годините, когато медийната среда у нас непрестанно се утежняваше. Немалка част от медиите вместо да бъдат коректив на властта, влизаха в ролята на неин рупор, съобщи президентът.

Румен Радев сподели, че свободните медии отразяват обстоятелства, а не ги измислят. Те почитат аудиторията, вършат ясно разграничаване сред обстоятелствата и субективните тълкования, свободните медии не постановат критерии за пояснение на информацията отвън професионалните стандарти. Според Радев към момента се нуждаем от съществени законодателни промени. Изключително значимо е да знаем собствеността на всяка една медия и да има бистрота в механизмите на нейното финансиране. За Румен Радев публичните медии по закон би трябвало да имат обезпечено финансиране, примерно % от брутния вътрешен артикул. Не може публичните медии да стават подвластни от изпълнителната власт, съобщи той.

Президентът Румен Радев сподели, че за първи път е на Празника на розата в Казанлък и още е под въздействието на страстите, които се леят по улиците на този прелестен град. „ Днес географският център на България се трансформира в център на света с доста мощно обръщение за добрина, съгласие и изключително за хубост “, уточни Радев. Той благодари на генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев за поканата и сподели, че той в действителност съумява да улучи времето и пространството за тези международни срещи на българските медии, което е значимо, тъй като те се утвърдиха като един извънредно значим конгрес, на който професионалната общественост се сплотява в търсене на значими полемики по тематики и въпроси, които вълнуват и медиите и обществото. Според Радев тази среща има необикновен заряд, тъй като тя е част от мощната връзка на България и нашите общности зад граница.

По думите на Радев ползата на България към нашата общественост зад граница непрестанно пораства. " Българите от времето на Възраждането сме запазили този дух да оцеляваме, като разширяваме нашето духовно и културно пространство ", съобщи президентът. Според него българските медии в България и в чужбина, имат голяма, съдбовна възрожденска роля да сплотяват нашия народ към българската просвета, полезности и невероятните постижения, които дружно би трябвало да отстояваме и разпространяваме. „ Затова вашата роля е извънредно важна  - да предоставяте справедлива, надеждна, навременна информация за България на нашите общности на открито “, сподели Радев. Той акцентира, че постоянно, когато пътува зад граница, се среща с българските общности в съответните страни. С голямо неспокойствие те наблюдават и попиват всички вести за България, доста от хората на открито са по-заинтересовани от публичния живот в България, в сравнение с от време на време ние, борейки се с всекидневието тук “, съобщи президентът.

Той поздрави Българска телеграфна агенция за организацията на този конгрес и по тази причина, че съхранява и развива традициите в името на качествената и справедлива българска публицистика.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР