Не можем да позволим взрив в училище на болни деца,

...
Не можем да позволим взрив в училище на болни деца,
Коментари Харесай

Денков: Има починали 17 деца, днес поръчваме от щадящите тестове

Не можем да позволим гърмеж в учебно заведение на заболели деца, тъй като това ще има доста тежки последици, към този момент имаме 17 деца, които са умряли от Коронавирус, и над 150, които са в болница. Това сподели министърът на образованието проф. Николай Денков в изявление за предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

„ Вече се тестват ваксини и за деца над 5 години. Моят апел е към родителите да чуят, че имаме 17 деца, умряли от Коронавирус, и над 150 деца, които сега са в болница. Не можем да позволим гърмеж в учебно заведение на заболели деца, тъй като това ще има доста тежки последици “, съобщи Денков.

По думите му е премисляно тестванията да се вършат от родителите у дома, както и за тестване единствено на деца със признаци, само че това ще подрива доверието, че нещата се случват както би трябвало. „ Трябва да убедим родителите, че осигуряваме безвредна среда. За по-големите деца съгласно мен тестванията ще могат да си ги вършат самите те. В момента, в които стартираме с най-малките и забележим, че системата е подредена и е тръгнала, ще стартираме и с по-големите. Тези проби са доста подобаващи за по-големите. Нашата упоритост е идната седмица да се върнат в учебно заведение децата от 1-ви до 4-ти клас, а по-следващата би трябвало да се върнат и учениците от 5-и до 7-и. Единственото, което можем да създадем в тази среда на ирационални страхове, е да предоставим избор “, добави министърът.

„ През последната седмица следим ускорение на процеса на имунизиране. След 15 септември процесът замря, само че в последната седмица виждаме още веднъж ускоряване “, уточни той.

„ Мога да скърбя за доста неща, само че би трябвало да гледаме обстановката такава, каквато е. Ако обществото действаше рационално, щяхме да сме в друга обстановка и щяхме да сме имунизирани. Около 10-15 септември имахме намаляване на заболяемостта и след 15 септември тя потегли нагоре. Когато пуснахме децата във почивка, ни питаха за какво децата не са в учебно заведение. Има доста учебни заведения, които работят. Те затвориха там, където имаме изключителна обстановка. В Софи имаме над 1000, може би са над 1100 болни. Това значи, че един на всеки 100 индивида е притежател на вируса. Ние се оправяме с тази обстановка “, добави Денков.

„ Има си образователни занятия онлайн, които се водят. Миналата година сподели, че стимулирано учители и възпитаници се оправят с онлайн образованието. Мисля да напиша писмо до ректорите на висшите учебни заведения, че би трябвало да отворят университетите. Искам да чуя явен проект по кое време ще бъдат отворени със зелените документи, тъй като чува, че на доста места те са затворени. Огромният дял от учителите желаят да са в учебно заведение, само че ние би трябвало да им осигурим безвредна среда. Над 100 учители починаха предходната година и не би трябвало да забравяме това. Темата за какво се връщат в учебно заведение е ясна - тъй като за децата всеки ден в клас е потребен, въпросът е да бъде безвредно ", добави той.

По думите му в идващите седмици по-големите възпитаници се чака да се върнат в учебно заведение.

" Днес ще поръчаме сигурно един от двата вида проби за учениците. От месеци ние се борим с ирационални страхове на хората. Един от тях е за тестването на децата. В момента изборът е или децата са в учебно заведение и се тестват, или са у дома. Ние ще дадем този избор на родителите и те ще го създадат. Тестове имаше и до момента. Две учебни заведения демонстрираха по какъв начин може да се употребяват тези проби, само че съпротивата беше доста по-голям от поддръжката. В началото на годината, в случай че бяхме споделили, че би трябвало да се наложат тези проби, щеше да има гражданска война и протест. Сега имаме всички причини, заболяемостта е такава, че ние не можем да пуснем децата в учебно заведение без тези проби, тъй като те ще се разболеят “, съобщи Денков.

„ Вчера беше подписано постановлението на Министерски съвет и парите са обезпечени за тестванията. Днес ще напиша писмото от кой тип проби и какъв брой ще поръчаме. Има една специфичност. Два са главните вида проби. Те е разграничават значително. Има полемика дали да вземем и от двата типа. Днес ще поръчаме сигурно един от двата вида проби. Със обществените сътрудници ще обсъдим дали да поръчаме и от втория вид. Поръчката е разчетена да имаме проби за един месец. Ако забележим, че родителите схващат, че това е верният метод, ще продължим с 5-и до 7-и клас и ще поръчаме още. Това е методът да продължим напред. Тази мярка ще работи до момента в който мине вълната. Ако тръгнат нещата, ще продължим и до момента в който спаднат инфектираните под 100 междинна заболяемост. Тези проби се употребяват в Германия и Австрия и други страни. Истерията е доста огромна и тя е експлоатира от политици и от хора, които търсят известност и нямат причини “, уточни министърът.

„ Децата, които са преболедували и имат документ, както и имунизираните деца няма да бъдат тествани и ще влизат с документа, че са преболедували и имат отбрана. Децата са на различен режим и с цел да бъдат в безвредна среда, ние не можем да ги задължим да бъдат имунизирани. Приет е методът на зеления документ. Не можем да наложим такова нещо. Може да се наложат ограничения, за които има социална поддръжка “, сподели още той.

„ Изискването за носене на маска в учебно заведение за момента няма да отпадне до момента в който не спадне заболяемостта. Това понижава риска. Ние сме в извънредно висока вълна. Мисля, че хората не схващат, че сме в спешна изключителна обстановка в градовете над 750 и над 1000 междинна заболяемост и ние би трябвало да се оправим с нея. Ще се опитаме да дадем цялостен избор за прекосяването в онлайн среда, ще действаме съгласно обстановката по области и учебни заведения. Няма обща рецепта “, посочи той.

„ Работи методът и в доста общини продължиха да учат децата. Примери има в Кюстендил, Видим, Монтана и други Искаме да сложим филтър на входа на учебното заведение. Става дума за проби, които могат да бъдат направени и без здравните управляващи. Ако има положителен тест, се отделя детето, с цел да не се заразят другите. След това детето се тества от здравните управляващи “, съобщи Денков.

„ Вариантът, който сме разискали и следобяд ще вземем решение тестването да се прави два пъти седмично – в понеделник и четвъртък в първия час. В единия случай ще би трябвало човек да помогне на учителя, а при другия – ще се прави от учителя без потребност от помощ.
Нямаме друга опция сега. Това се прави в доста страни и е извънредно време да разберем, че би трябвало да създадем избора. Това е най-хубавото, което можем да предложим. Ако някой има по-добро предложение, чувам всевъзможни отзиви и препоръки “, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР