Не можем да отричаме изначално проекта. Това искахме, това стана,

...
Не можем да отричаме изначално проекта. Това искахме, това стана,
Коментари Харесай

Цацаров: Не бива да отричаме изначално проекта за разследване на главния прокурор

Не можем да отхвърляме изначално плана. Това искахме, това стана, това ни предложи Венецианската комисия.

Главният прокурор Сотир Цацаров разяснява плана на държавното управление за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и закона за правосъдната власт, импортирани в Народното събрание.

Те плануват самостоятелен прокурор, който да е началник на отдел " Инспекторат " към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да проверява основния прокурор.

Той ще се избира от прокурорската гилдия с две трети болшинство.

" Не мога да кажа дали този модел ще е работещ. Според мен не трябва да се отхвърля, преди още да е признато. Дали опонира на Конституцията, демонстрира Конституционният съд, а и аз постоянно съм се пазел да влизам в кръга на празно говорещите ", добави Цацаров.

Той изясни, че Венецианската комисия предлага избрани модели, а дали те подхождат на конституционния ред е проблем, който би трябвало да реши самата страна.

Цацаров още веднъж напомни своето мнение за първия план, направен от работна група, който правосъдният министър Данаил Кирилов изпрати през лятото до Венецианската комисия.

Той засягаше с изключение на основния прокурор и другите двама огромни в правосъдната система - на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Проектът предвиждаше следствието против тримата да стартира единствено в случай че пленумът на Висш съдебен съвет даде единодушие с най-малко 17 гласа " За ".

" Продължавам да настоявам, че първият законопроект бе механизъм за надзор за основния прокурор, само че самобитна защитна преграда против неоснователни дейности на прокуратурата по отношение на ръководителите на висшите съдилища ", изясни основният прокурор.

Той добави, че " с цел да ги пипнат с пръст, е трябвало най-малко 17 гласа от Висш съдебен съвет ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР