Не можем да кажем, че трансмазнините са просто отрова, която

...
Не можем да кажем, че трансмазнините са просто отрова, която
Коментари Харесай

Главният здравен инспектор: Четете етикетите на храните много внимателно

" Не можем да кажем, че трансмазнините са просто отрова, която някой влага преднамерено в храните и ние се тровим с тях. Всичко е въпрос на доза. Да, те може да имат място в храната и са влезнали в доста технологии, изключително в сладкарската индустрия. Но когато стартира да се прекалява и в чисто стопански аргументи влагаш по-евтината лой, с цел да замести другите растителни мазнини, тогава нещата отиват на зле. Затова е значим етикета, тъй като ние можем до известна степен да ограничим този банкет с артикули, които са малко по-скъпи, само че по-качествени ", заяви в студиото на " Здравей, България " Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор във връзка двойния стандарт в храните у нас и в Западна Европа. 

Българите би трябвало да ядат храна със същото качество, като жителите в Западна Европа, изрично е българското държавно управление. Страната ни настоя държавите-членки да подхващат незабавни ограничения. Затова Европейска комисия създаде законодателен пакет " Нова договорка с потребителите ", който планува по-сериозна отбрана за крайния консуматор, който е по-слабата страна в договорката продавач-купувач. 

По думите му, в случай че човек желае в действителност да се храни здравословно и да си купува единствено качествена храна от магазините, би трябвало да чете етикетите доста деликатно.

" Друг е въпросът, че в случай че се съберат задоволително доказателства за извънредно нездравословния темперамент на тези храни, естествената стъпка  е те елементарна да бъдат неразрешени за приложимост. Но това изисква много научни доказателства в каква степен и какво равнище на банкет те стартират да стават нездравословни ", каза още Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

И призна, че наредбите са забранили влагането на мазнини в детските храни.

" Не могат да бъдат пържени и обработвани по избрана технология, както и потреблението на подобен вид мазнини. Маргарин не може да бъда употребяват на тези места. При най-ниските възрасти условия са много по-сериозни ", добави Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

И добави:  " Когато кажеш плодово мляко и наличието на плодове в него са два пъти по-малко, в сравнение с в Западна Европа, това към този момент е нечестна процедура ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР