Не можем да имаме демокрация, равнопоставеност и равенство, ако имаме

...
Не можем да имаме демокрация, равнопоставеност и равенство, ако имаме
Коментари Харесай

В Брюксел ще се борят с корупцията, ама друг път

" Не можем да имаме народна власт, равнопоставеност и тъждество, в случай че имаме корупция ", съобщи зам.-председателят на Европейския парламент Катарина Барли във вторник вечерта по време на полемика, проведена от евродепутата от ПЕС Елена Йончева за антикорупционната политика на Европейски Съюз. Скорошно изследване демонстрира, че 62% от жителите считат, че корупцията в тяхната страна се усилва през последните години, изясни Барли, съгласно която хората явно не виждат приложението на европейските полезности на процедура. Тя счита също по този начин, че институциите на Европейски Съюз не се възползват от всички пълномощия, с които разполагат, във връзка с този проблем.

Самата Йончева прикани за нова работеща законодателна рамка за битка с корупцията в Европейски Съюз и за въвеждане на общи антикорупционни стандарти за членуващите в съюза страни, които да разрешават по-координирано противопоставяне на корупцията.

Евродепутатът и съпредседател на Антикорупционната интергрупа към Екологичен потенциал Даниел Фройнд прикани за действително приложение на клаузата, обвързваща средствата от европейския бюджет и Плана за възобновяване с върховенството на закона, която на доктрина е в действие от началото на тази година. " В някои държани еврофондовете са голям дял от вложенията, само че не стигат до задачата си, а за жалост отиват в джобовете на тези, които са на власт. На процедура се получава, че Европейски Съюз финансира корупцията, което води до неглижиране на демокрацията ", уточни той.

Във видеообръщение на Комисаря по правораздаването Дидие Рейндерс изясни, че отчетът за върховенството на правото в Европейски Съюз ще служи като основа за " същински политически разговор по отношение на върховенството на закона в целия Европейски Съюз ", както и че следващата година ще включи характерни за всяка страна рекомендации. Ако се съди по нулевия резултат от рекомендациите в работилия над десетилетие мехънизъм на мониторинговите отчети за България, по всяка възможност и предвижданите от следващата година ще имат такава орис.

Моник Париат, общоприет шеф на Главна дирекция " Миграция и вътрешни работи " към Европейската комисия, счита, че макар очевидните проблеми, към този момент се потвърждават големи обири на еврофондове. Тя на собствен ред даде обещание съюзът да се бори с корупцията на високо ниво, включтелно с нова тактика за битка с проведената престъпност и прането на пари, както и по-сериозни правила за конфискация на нелегално добити активи.

Никой от участниците в полемиката не засегна въпроса за европейския вид на закона Магнитски, който стои " на трупчета " от няколко години, а и не визира корупцията, а единствено нарушаването на човешки права, които във визията на Европейски Съюз очевидно изключват отбрана от злоупотребата с обществени средства.
Избирателна държавна принуда в България
" Всички сме наясно с главните проблеми в България. От години битката с корупцията е на хартия. Формално отчитане на резултати пред Брюксел, а от време на време и по-лошо - инструмент за разправяне с политически неуместни лица: съпротива, проверяващи публицисти, бизнес ползи или просто с друго мислещите ", сподели Елена Йончева по време на полемиката.
Фотограф: Юлия Лазарова
Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, който също участваше в българския панел на полемиката, обърна внимание на неналичието на неоправдателни присъди за корупция по високите етажи на властта в България. Той уточни също, че България би имала доста по-голям проблем като страна с неоправдателни присъди по делата, които се завеждат за корупция и след това всички правосъдни инстанции откриват неналичието на такова закононарушение - тъй като с този тип държавната принуда и превратна приложимост на закона се преследват наказателно " избрани фигури, които са били в един или различен миг неуместни за статуквото ". Това се обрисува като най-сериозният проблем на наказателното гонене на корупцията в България, освен неналичието на присъди, счита Янкулов.

Според него главната причина за заключенията на ред авторитетни интернационалните институции, че България е най-корумпираната страна в Европейски Съюз, е положението на прокуратурата. Правозащитникът и някогашен прокурор посочи за следващ път пред представителите на европейските институции цялостния монопол на прокуратурата над наказателното гонене и неналичието на външен процедурен надзор върху актовете й. Това дава опция " по отношение на едни прокуратурата да размахва меча, а по отношение на други да опъва щита ", сподели Андрей Янкулов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Строителство и парцели 3 Политика Действията на Европейски Съюз до този миг са незадоволителни
Преподавателят по право на Европейски Съюз в Софийския унверситет доцент доктор Христо Христев счита, че България е част от по-широката рецесия на върховенството на правото в Европейски Съюз. Той подсети, че съюзът работи с предоставена подготвеност и че досега битката с корупцията не е изведена ясно на фокус и като централен проблем - по този метод противодействието й си остава основно в полето на обособените страни. Освен това съгласно Христев в тази ситуация с България, както и с някои други страни от Европейски Съюз като Унгария, отношението на европейско равнище към казуса с корупцията " в огромна степен е подчинено на избрани политически цели или съображения ", явно визирайки участието на ГЕРБ и " Фидес " на Орбан в ръководещата Европейски Съюз Европейска национална партия.

Христев уточни, че за последните 14 години Европейската комисия не е обърнала внимание на протичащото се в България, тъй че да подсигурява ефикасното използване даже на съществуващите принадлежности на Европейски Съюз за противопоставяне на корупцията или спазването на разпоредбите във връзка с средствата от фондовете на Европейски Съюз. " Все по-голямата роля, която Европейският съвет играе в институционалната система на Европейски Съюз, сковава Европейска комисия, а най-силният инструмент за надзор - член 7 от контракта за Европейски Съюз, на процедура е неупотребим, тъй като изисква единогласие ", заключи юристът.

Христев повдигна обаче въпроса за какво Европейска комисия мълчи за потреблението на прокуратурата и профилираните правоохранителни органи за политическа принуда. " Много обстоятелства се натрупаха в това отношение и Комисията продължава да мълчи, което за мен е озадачаващо ", сподели той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР