Не може жилище да се отремонтира от нищото и стойността

...
Не може жилище да се отремонтира от нищото и стойността
Коментари Харесай

Даниел Лорер без документи за ремонт на апетитния имот в центъра на София

„ Не може жилище да се отремонтира от нищото и цената му да се усили 5 пъти “, разяснява репортерът на „ Сега “ Таня Петрова

„ Депутатът Даниел Лорер съумява да си купи офиси и спомагателни пространства на доста ниска цена от някогашна компания на Асен Василев като тогава компанията „ СТВ Консълтинг “ е трансферирана на различен човек. Към момента на договорката обаче тя е била на настоящия финансов министър. Лорер купува вкусен парцел в центъра на София на ниска цена и го продава 2023 г за 1 милион и 800 хиляди лв., потвърждавайки че няма нищо неправилно. Има обаче много учудващи неща “, съобщи в изявление пред „ Сега “ репортерът на медията Таня Петрова във връзка на имотния скандал към водещите фигури в „ Продължаваме промяната “. Лорер не е взел участие финансово в ремонта на собствеността си, а след това твърди, че това е причина да го продаде по-скъпо.

„ Фирма СТВ Консълтинг взима заем за 2,6 млн., ремонтира жилището като Лорер споделя, че е купил парцел в окаяно положение, на недодялан градеж. Няма документи обаче, че го е обновил. Не може жилище да се отремонтира от нищото и цената му да се усили 5 пъти “, разяснява Таня Петрова.

Интересна по думите ѝ е договорката по препродажбата на парцела на „ Чаталжда “.

„ Цялата къща е продадана по едно и също време от двама купувачи – някогашната компания на Асен Василев и Лорер. Сключва се на доста разнообразни цени – Лорер на 5 пъти повече, а „ СТВ Консълтинг “  – на двойни цени. Много забавни са данъчните оценки на парцелите. Продават се 2023 г и в тях са вкарани 3 милиона от заем за ремонт, само че данъчните оценки понижат съществено от 2019 година За първи път виждам парцел, който нараства след първокласен ремонт данъчната оценка пада. При Лорер е фрапиращо – данъчната оценка при продажбата е 180 хиляди, а той продава за 1,858 млн. лева “, посочи журналистът.

Продажбата в тази ситуация с Лорер е с лицето Станислава Арнаудова, а през някогашната компания на Асен Василев е на компания „ Си Трейдинг 2016 “.

„ Човек, който е обвързван с бизнес директно привързан с страната, купува от политически лица, единствено по себе си демонстрира нараснало внимание. От репортаж на „ Дойче веле “ пък стана ясно, че договорката е станала в миг, когато компанията на Арнаудова „ Интелигентни трафик системи “ е обсъждала с финансовото министерство по изменение на закона за публичните поръчки “, изясни Таня Петрова и добави, че Министерството на финансите е внесло промени в закона за публичните поръчки /ЗОП/, които плануват да отпадне съществуващо изключение Закон за обществените поръчки да не се ползва при контракти за събиране на пътни такси. Т.е. медиаторите за винетките да стартират да се избират с социална поръчка, което значително би засегнало приходите на „ Интелигентни трафик системи “. Арнаудова обаче възразява и МФ се съгласява с нея и се отхвърля от поправките.

„ Точно юни месец е задвижена договорката за парцелите. МФ твърди, че няма нищо проблематично в текстовете в Закон за обществените поръчки с използването на изключение за компаниите с ТОЛ таксите. Те настояват, че казусът е фиктивен, тъй като по този начин или другояче Закон за обществените поръчки бил неупотребим за такива контракти и има проблем от правно-технически темперамент със самото изтъкване на това изключение в закона. Затова МФ първо предложило изключението да отпадне, а след това се съгласило да го остави, както упорства компанията. Дори да приемем тези пояснения, моментът, в който се случва тази връзка, е основен “, разяснява Петрова.

Журналистът от „ Сега “ попита и от кого Арнаудова е схванала, че къщата се продава.

Остава без отговор и най-важният въпрос - за правосъдния спор с американския жител Себастиян Бретшнайдер, който попада като шеф по корпоративното развиване на основаната в Ню Йорк компания със същото име СТВ, а адресът в уеб страницата ѝ е на „ Чаталджа “ 3.

Имотите са били продадени малко преди Бретшнайдер да отбрани пред съда обезпечителна заповед в размер на 730 602 лева по бъдещо взимане в размер на 5 млн. лева Във връзка с тази заповед и други финансови проблеми компанията е подала молба за оповестяване в несъстоятелност, споделя още репортерът Таня Петрова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР