Не може една система, за да е правова да има

...
Не може една система, за да е правова да има
Коментари Харесай

Крум Зарков: И главният прокурор има интерес от механизма за разследването му

Не може една система, с цел да е правова да има човек над правото, пък било то и основният прокурор. Проблемът идва, че в нашата конструкция на прокуратурата най-отгоре стои основният прокурор и въпросът е, в случай че той направи престъппление, може ли прокурор да го проверява. Затова предлагаме арбитър с сан на висш, да стане прокурор, той ще работи по следствието, изясни правосъдният министър Крум Зарков в предаването " 120 минути " по Би Ти Ви.  Нищо кой знае какъв брой ужасно, добави. 

 

Той няма да бъде подвластен от основния прокурор, нито преди, нито след края ще бъде подвластен, изясни министърът. Тези приказки са по посока на Луната, какво би споделил Конституционен съд. Тези, които подлагат на критика закона, гласоподаваха за него, добяви той.
 
От дълго време ние знаем, че имаме кардинален проблем с фигурата на основния прокурор, както и да се споделя той. И Гешев имат интерес офанзивите, с които биват засипвани да има механизъм, който да почиства.

Повече от поддръжката на който и да било, ме интересува желанието на българските жители да живеят в правова страна. Рибата се размирисва откъм главата, добави той.

 

Правилата са значими за тези, които са в по-слаба позиция. Олигарсите, властимащите нямат потребност от правила. Не се концентрирам върху Гешев или върху някой различен, а да има правила. 
 
За да действа Европейската прокуратура локални прокурори би трябвало да вършат инспекции и следствия, сподели Зарков. Всеки има своите аргументи да напусне, само че това текучество е сигнал, че би трябвало да му обърнем внимание. Лаура Кьовеши също е упълномощила вътрешен одит на българския офис, сподели още Зарков по друга от тематиките на седмицата - текучеството в българския офис на Европейската прокуратура.

 

За трафика на мигранти.

Чл.280 от Наказателен кодекс инкриминира каналджийството, там наказванията са много съществени - от една до 6 години, може да се стигне и до 10 години. Не споделям, че текстът не може да бъде усъвършенстван и по тази причина съм упълномощил на съвета за криминологични проучвания, сподели още министърът. 

 

Въпросът за условните присъди би трябвало да бъде проучен. Трябва да се види за какво не се стига до тези санкции. Няма да хвърля с лека ръка обвинявания, тъй като това са комплицирани закононарушения. Става дума за доста добре проведени групи, най-вероятно интернационалните и без сътрудниците не можем да се оправим, добави министърът. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР