Не може да се предскаже в кратък времеви диапазон никакво

...
Не може да се предскаже в кратък времеви диапазон никакво
Коментари Харесай

Сеизмолог: Няма предвестници на земетресенията, а Истанбул от 20 г. чака голям трус

Не може да се предскаже в къс времеви диапазон никакво земетресение. Фактът, че там има задоволително съществени източници като разлома, по който стана това земетресение в Турция, има и още по-голям разлом - така наречен северно-анадолския, който доближава до Истанбул и който кара хората там да се приготвят за сходно земетресение повече от 20 години насам. Това заяви в студиото на " Денят стартира " на Българска национална телевизия доцент Петя Трифонова - зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география, Българска академия на науките.

" Такова земетресение е предстоящо, то не е предстоящо от през вчерашния ден и считам, че може да се осъществя, само че никой не може да каже по кое време. Сложността за прогнозиране на земетресение е обвързвана с това, че при всяко предшестващите фактори са разнообразни. Правени са доста опити, с цел да се откри един набор от устойчиви предвестници на едно земетресение, само че до момента такова нещо не е открито и не е успявано да се предвижда земетресение ", изясни доцент Трифонова.

По думите ѝ това, което се прави в по-дългосрочна вероятност е така наречен оценка на сеизмичната заплаха. Изследват се всички вероятни източници на дадена територия и се дефинира какво е оптималното земетресение, което може да бъде осъществено там. След тези избрания се преценяват нормите за планиране на здания по този начин, че те да могат да устоят на трус с сходен магнитуд.

Сеизмологът означи, че Турция е една от най-сеизмичните страни дружно с Гърция в нашия район и това е предначертано от нейното географско състояние. Турската страна има добре проучена сеизмична заплаха.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР