Не може да кажем точно колко е бил голям метеоритът,

...
Не може да кажем точно колко е бил голям метеоритът,
Коментари Харесай

Директорът на НАО „Рожен“ пред bTV: Метеорът е бил с размер на топка за тенис на корт

„ Не може да кажем тъкмо какъв брой е бил огромен астероидът, тъй като не сме го видели от нашата обсерватория, само че по описанието на хората, съгласно мен би трябвало да е бил към топка за тенис на корт и най-много до футболна топла “, съобщи шефът на НАО „ Рожен “ доцент доктор Никола Петров пред bTV.

Той не е засечен от камери на наша територия, споделят български откриватели

По думите му на височина към 70 километра над земната повърхнина метеоритите изгарят. Ако са пък по-големи, като този, който се разруши у нас, е допустимо да се разпилян в атмосферата и да произведат звук и лек гърмеж.

„ Всички остатъци след гърмежа на това тяло са изгорели в атмосферата и въобще не са достигнали до Земята. Затова по-скоро това е метеор, а астероидът е когато остатъци доближат до земната повърхнина “, акцентира Петров.

По данни на румънските управляващи се касае за астероид, който се е взривил във въздуха

„ При всички положения е минало над България, само че в случай че е посока север –да, може би има и на територията на Румъния. Все отново движейки се със скорост от 20,30,40 километра в секунда, наблюдавайки го няколко секунди, може да кажем, че това тяло е минало няколко десетки километри. Така че няма смисъл да търсим остатъци на територията на България . В Румъния - може би “, уточни шефът на НАО „ Рожен “.

Притесни Северозапада, само че няма вреди и ранени

По думите му останките от метеори са скъпи, тъй като са едни от най-старите тела в слънчевата система. Това бил историческият материал, от който се е образувала слънчевата система. „ Ако ги изучим може да кажем каква е била най-ранната ера на еволюция на слънцето. За науката метеоритите са доста скъпи “, акцентира той.

Никола Петров изясни, че в идващите 10-15 години ще се научим да се пазим от огромни метеорити и комети, измествайки техните траектории.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР